12.1.2009

Stop mainosräteille (etenkin ikkunoissa)!

AL: Ikkunat peittoon mainosrätillä - yhdenvertaisuusloukkaus
HS: Kohumainos poistettiin kerrostalon seinästä

Helsingin kaupunki voisi loppuneen ja loputtomasti rahaa syöneen Stop töhryille! - katutaiteen nollatoleranssikampanjansa tilalle ottaa uuden tavoitteen: Stop mainosräteille (etenkin ihmisten ikkunoissa)! Kiinteistöliiton suosituksen mukaan ihmisen ikkunoita ei passaisi peittää mainosräteillä ja rakennusvirasto aikoo kehottaa taloyhtiötä poistamaan lakanan. Naapurin ikkunat kun saatiin verhota taloyhtiökokouksen enemmistön päätöksellä (varmaan sen toisen, mainoslakanattoman rapun naapureiden). Että ihan suositetaan ja kehotetaan! Kyllä jos meikäläisen ikkunan eteen olisi tuommoinen humahtanut, niin... No, se luultavasti ei kovin kauaa siinä olisi ollut. Eipähän tosin ole enää sen helsinkiläisenkään talon seinällä.

Tämä on periaatteellinen kysymys. Mainosyhtiön edustaja Svein Erik Sugenn sanoi Hesarin jutussa yrityksensä haluavan tuoda lisää mainoskankaita talojen seiniin muuallakin Suomessa. "Me toivomme, että talojen julkisivuissa olevaa mainontaa kohdeltaisiin samoin kuin esimerkiksi bussipysäkkien ulkomainontaa", sanoo Sugenn. Tiedätkö mitä, Sugenn? Siinä tapauksessa minä toivon, että katutaidetta kohdellaan samoin kuin firmanne - ja kaikkien muidenkin firmojen - mainoksia. Voin tulla piirtämään ensimmäisen graffitin Sugennin oman ikkunan alle. Vai diggaakohan hän enemmän niitä mainosrätei ja -lumpui? On varmaan omankin talonsa niillä verhonnut...

Ai niin, voihan hän asua omakotitalossakin. En minä oikeasti halua mainosrätei sen enempää kuin lumpuikaan ja katutaidetta ihmisten kotitaloihin. Monesti tupataan ajattelemaan, että kerrostalo on julkista aluetta ja "kaikkien käytössä", mutta omakotitalo ei. Niin kuin ei tietysti olekaan, mutta kerrostalokin on jonkun koti. Tai aika monenkin. Julkisen tilan käytöstä sitten toinen kerta, mutta lyhyesti voisin todeta, että mieluummin katselen graffiteja alikulkutunneleissa kuin typeriä mainoksia bussipysäkeillä. Tai valtavia mainoslakanoita rakennusten seinissä.

2 kommenttia:

Joonas Korhonen kirjoitti...

Mutta tiäthän sä ny sen, että mitä tahansa saa tehä kunhan on vaan rahaa.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Ai ni perkeles, pääs taas unohtuun. ;)