11.3.2009

Hallitus yritti perse edellä puuhun...

...onneksi jäi yritykseksi. Ainakin siltä osin, että eläkeiän nostotavoitteesta luovuttiin. Johan oli mallissaan, että porvarihallitus yrittää päättää - hups vaan - keskenään moisesta asiasta, ihan kysymättä yhtään keneltäkään. Vähiten kansalta.

On tosin nuristu, että ay-liikkeellä ei ole valtuutusta kansalta toisin kuin eduskunnalla ja hallituksella. Asia ei ole ihan noin yksioikoinen. Aika moni äänestämättä jättänyt (melkein joka kolmas äänestysikäinen!) varmaankin kuuluu johonkin ammattiliittoon. (Ja nekin, jotka eivät kuulu, hyötyvät monista ay-liikkeen taistelemista eduista. Monet niistä tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, joita ne eivät ole: 8 tunnin työaika, työaika- ja työehtolait, vuosilomat, lomapalkka- ja irtisanomissuojasopimukset, talvilomaoikeus...)

Ay-liike on yksi kanava parlamentarismin rinnalla, eikä nähdäkseni mitenkään "parlamentarisminvastainen". Pikemminkin jonkinlainen vastavoima yritysmaailman vaikutusvallalle. (Markkinataloushan ei mene missään koskaan demokratian edelle, eihän? Ei Suomessa ainakaan?) Ay-liike on palkansaajan asialla, ja palkansaajia on rutosti. Ei se ole mikään pienten piirin etujen ajaja, vaan yleisen työ- ja sitä kautta kaiken muunkin hyvinvoinnin kannalta merkittävä tekijä.

Tässä Vanhasen hiihtolomaoivalluksia ja muita neronleimauksia päivitellessä on tullut väkisinkin mieleen, että pitäisikö eduskuntavaalit järjestää vähän useammin. Mahtaa nimittäin seuraaviin taas unohtua nämä tuoreen hallituksen töppäilyt... Ihmisen muisti on lyhyt, jos vastassa on mainostoimistojen superpropaganda. Ja se on ihan inhimillistä.

1 kommentti:

Jape kirjoitti...

No, en tiedä pitäisikö eduskuntavaaleja järjestää useammin. Kyllä se 4 vuotta on ihan hyvä väli, mutta suomeenkin pitäisi ottaa ihan yleiseen käyttöön muissa maissa, varsinkin Britanniassa, vallalla oleva käytäntö.

Tarkoitan sitä käytäntöä, että kun poliitikko (tai virkamies) munaa, niin tehdään poliitinen johtopäätös, eli erotaan. Ja ihan itse ymmärretään erota. Suomessahan ns. poliittisen vastuun kanto tarkoittaa sitä, että korkeintaan poliitikko sanoo ääneen (kun on aikansa kovisteltu tuota poliikkoa julkisuudessa) että: "Kannan tästä asiasta täyden poliittisen vastuun!". Ja sitten.... niin, sitten ei mitään. Henkilö jatkaa ihan samaa rataa, ei puhettakaan eroamisesta.
Suomessa poliitkot pitää kiinni kynsin hampain paikastaan, eikä ymmärrä lähteä, kun on tullut munattua. Tähän soisi tulevan muutoksen, niin saataisiin hallituksen (ja ihan muuallekkin virkamies(nais)) maailmaan hieman tervettä kiertoa.

Presidentin virkakausi on aivan liian pitkä. 4 vuotta olisi hyvä ja kun nyt katselee tätä meidän nykyista muumimammaamme, ahvenanmaalaisilta "Vuoden feministi" -tunnustuksen saanutta Tarja Halosta, niin voisi todeta, että presidentin vaalien soisi olevan jo nyt. On nimittäin ihan turha presidentti ja epätasa-arvon lähettiläs. No eihän feministi tasa-arvoa ajakkaan ;), vaan naisten suosimista, jossa Tarja Halonen onkin kunnostaunut oivallisesti.

Hallitukselta, ja erityisesti pääministeriltä voisi kieltää hiihtoreissut. Ihmettelen muuten miksiköhän Matti Vanhaselle ei tullut mitään uusia ideoita, kun hän oli ihan hiljan tuolla Lahdessa seuraamssa Salpausselän (hiihto)kisoja :)