10.6.2009

Vielä räjähtää

(Jos haluat siirtyä suoraan asiaan, skippaa ensimmäinen kappale.)

Vasemmistoliiton vaalitappio ja sitä seurannut puheenjohtajan ero on käynnistänyt keskustelun puolueen tilasta laajemminkin. Tästä puolestaan on internetin keskustelupalstoilla yhtä lailla kuin kahvipöydissäkin päästy kysymyksiin muun muassa puolueen tarpeellisuudesta ja vasemmistolaisuudesta yleensä. Puuttumatta tässä puoluepolitiikkaan eli läpättämättä poliittis-ideologis-teoreettista jargonia tämän enempää (ehkä teen sen myöhemmin) tai viitsimättä ottaa kantaa väsyneisiin kommariläppiin esitän lyhyesti helvetisti yksinkertaistetun näkemykseni nykytilanteesta parin laajan ydinteeman kautta.

Suurin osa suomalaisista on vahvasti toimivien julkisten palveluiden kannalla. Julkisilla tarkoitan sellaisia, joita persaukinenkin voi käyttää. Toimivaa ei tarvinne selittää – jokaisella on kokemuksensa toimimattomista. Julkisella puolella, otetaan nyt esimerkiksi vaikka terveyden- tai vanhustenhuolto, työskentelevät tietävät kokemuksen kautta senkin, miksi hommat kusevat. Avataan nyt vielä: jotkut tässä maassa haluavat ajaa julkiset palvelut alas. Käytännössä se tarkoittaa, että työntekijät joutuvat työssään järjettömän tiukille ja työskentelemään paikoin varsin onnettomissa puitteissa. Tyhjästä on paha nyhjästä toimivia palveluita. Sopii kuitenkin kysyä, mihin suomalaisen veronmaksajan työstään julkisten palveluiden eteen maksamat verorahat menevät? Miksi helvetissä niillä veroilla ei saada toimivia julkisia palveluita, kun niistä kerran maksetaan ja halutaankin maksaa? Kysymys on rahan suuntaamisesta. On ihan turha väittää, etteikö rahaa riittäisi. Meillä Tampereellakin riittää tunneliin ja parkkiin autoille, Koukkuniemen mummoille ja papoille ei sitten millään. Yksityistettyjen palveluiden ihanuudesta höpisevät voivat puolustella saman tien jenkkityylin loistavuutta. ”Jos ei ole rahaa (eikä edes vähän vaan ihan vitusti), et pääse hoitoon.” Etkä kouluun. Etkä tarkkaan ottaen melkein minnekään. Kuole kadulle, synnytä kadulle. Siistiä.

Suurin osa suomalaisista työssäkäyvistäkin ja muista niin sanotusti yhteiskunnalle hyödyllisistä yksilöistä on sitä mieltä, ettei silloisessa elämäntilanteessaan tuottamattomia ihmisiä voi ihan saunan taaksekaan viedä tai ojaan potkia. Ihan vain, koska suurimmalla osalla ihmisistä on sydän (ja tämä ihan ilman mitään jeesusteluja). Ja ehkä vähän siksikin, että yhteiskunnan sivistyksen mittari on aina ollut ja tulee aina olemaan se, kuinka se huolehtii heikoimmistaan. Muun muassa lapsista ja vanhuksista. Tuottavuus ei saa olla ihmisarvon mittari. Työtä vieroksuvista ”sossupummeista” jauhaville voisi todeta, että paskaduunista (sellaisesta työstä, jolla ei järjellisesti elä) kieltäytyminen on suorastaan kansalaisvelvollisuus. Ai miksikö, no siksi, että sillä tavoin työt ja työehdot eivät ainakaan parane. Työmies on palkkansa ansainnut, ja –nainen, ja –ihminen. Ja jokainen ihmisarvoisen elämän, olkoon sitten vaikka ihan rehellisesti kusipäinen velliperse ja vapaamatkustaja (joita kokemukseni mukaan on ainakin näissä köyhemmissä kansanosissa muuten helvetin harvassa – ehkä kannattaisi katsella sinne eliittiin päin).

Suurin osa suomalaisista haluaa opiskella, tehdä töitä jne. Suurin osa myös tekee, ja niin pirun kovasti. Sitä työtä ei vain arvosteta, sille ei saa vastinetta. Päättäjät sluibailevat asioita muun muassa tehokkaan mielikuvamarkkinoinnin ja yleisen etäännyttämisen keinoin aivan toiseen suuntaan, mikä olisi kansan enemmistön tahto. Käsitteitä (oikeisto, vasemmisto, porvari, duunari, työväki jne.) sotketaan ees taas. Ihmiset näännytetään töihinsä ja opiskeluihinsa, ja sitten valitetaan, etteivät jaksa kiinnostua politiikasta. (Oikeasti ollaan tilanteeseen tyytyväisiä: näännytetty kansa = hiljainen kansa = päättäjälle hyvä kansa.)

Tälle kehitykselle pitää tehdä jotain. Tämä kehitys muuttuu jossain vaiheessa. Sille tehdään jotain. Nyt näyttää ehkä toivottomalta, mutta mikään ei ole ikuista. Ei edes oikeiston hegemonia. Pinnan alla kytee. Kiinnosti ihmisiä politiikka eli ei (ketäpä se itsearvoisesti kiinnostaisi, korkeintaan välineenä jonkin asian saavuttamiseksi!), kaikkia kiinnostaa se, onko nälkä vai onko töitä (vai kenties sekä että), pääseekö kouluun ja harrastamaan, onko vapaa-aikaa ja mielekästä tekemistä, pääseekö isi lääkäriin, äiti neuvolaan, lapsi hoitoon tai vaihdetaanko mummolle vaipat. Ja niin edelleen. Kaikkia kiinnostaa, onko heillä mahdollisuudet elää elämäänsä, kuten haluavat ilman, että tarvitsee olla huolissaan perusasioista.

(Tästä voinee kukin tehdä omat johtopäätöksensä myös liittyen vasemmiston ja vasemmistolaisen puolueen merkitykseen tässä yhteiskunnassa. Puolueeni suhdetta tämän tontin hoitamiseen, kuten sanottua, kommentoin ehkä toiste.)

Oli miten oli. Pinnan alla kytee. Ja jossain vaiheessa räjähtää. Meissä on voimaa ja meitä on paljon.

2 kommenttia:

Jape kirjoitti...

"Suurin osa suomalaisista on vahvasti toimivien julkisten palveluiden kannalla. Julkisilla tarkoitan sellaisia, joita persaukinenkin voi käyttää."

Juu, aivan. Mutta kun julkiset palvelut ei toimi. Siellä on ihan liikaa suojatyöpikoissan piilottelevia vetelyksiä jotka ei kykene mihinkään tuottavaan työhön.

Ja missä noita julkisia palveluita on jota persaukinenkin voi käyttää? En ole ihan persauksinen, ainkaan aina, mutta kyllä esim. hammaslääkärissä (julkisellapuolelakin) on vallan helvetin kallista touhua, vaikka pitäisi olla ns. "ilmainen" julkinen tevydenhuolto. Paskat!

"Sopii kuitenkin kysyä, mihin suomalaisen veronmaksajan työstään julkisten palveluiden eteen maksamat verorahat menevät?"

Aivan helvetin hyvä ja paikalleen osuva kysymys. Olen käynyt muutaman kerran tässä 5 viimeisen vuoden aikana lekurissa. Olen ensinnäkin maksanut 50 euroa tervyskeskusken vuosimaksua ja käynyt kerran lääkärissä näin siis kahtena vuotena. Noilla kahdella käynnillä olin "tutkittavana" yhteensä 5 min. enkä saanut tietoa mikä mahtoi olla vaivan syy, saatikka että olisin hoitoa saanut. Jouduin vissiin kotihoitoon kun en muutkaan ohjetta saanut... Voihan V. Ihan hälläväliä porukkaa terveydenhuollossa. Potkut pitää anataa kaikille ja ottaa ulkomailta paremmat ja empaattisemmat lekurit ja hoitajat. Nämä nykyiset on kuin sitruunan nielleitä, ihan kaikki.

"Miksi helvetissä niillä veroilla ei saada toimivia julkisia palveluita, kun niistä kerran maksetaan ja halutaankin maksaa?"

Toinen vallan saatana hyvä kysymys. Minusta terveydenhuollon henkilöille pitäisi saada tulospalkkaus, jos ei tule tuloksia ja tervehtyneitä ihmisiä, et saa palkkaakaan.

"Suurin osa suomalaisista haluaa opiskella, tehdä töitä jne"

Suurin osa ainakin naisita opiskelee ihan väärillä aloilla. Suomi on täynnä humanisteja niin että päät yhteen kolisee ja sitten ihmetellään kun heille ei ole mitään järkevää tekemistä ja töitä. Mitä humanisti osaa tehdä? Ei mitään, varsinkaan tuottavaa työtä. Suomi elää tuoteiden innovoinnista, valmistuksesta ja myynnistä ULKOMAILLE. Aivan liian moni on suomessakin töissä sillä rahaa kuluttavalla puolella, eli julkisella sektorilla.

Mitä tulee vasemmistoliittoon tai vasemmistopuolueisiin yleensä, niin ne tulee kuihtumaan aika pina pois, Vasemmistoliitto etunenässä. Feministiseksi puolueeksi julistautunut Vasemmistoliitto ja sen "politikka" ei kiinnosta enään rasvanahkaduunaria.

Maallikkosaarnaaja Seppo Lehto kirjoitti...

http://anne-frank-truth.blogspot.com/

Joku osasi kirjoittaa päiväkirjat mustekynällä nykyisen systeemin mukaan vaikka 1944 ei ollut nykyisenlaista mustekynää ;)

Huippuosaajia oli jo tuohon aikaan

Seppo Lehto Tampere