26.1.2010

Vihreä kapitalismi?

Tulin juuri Tampereen yhteiskunnallisen opiston kolmannesta keskustelutilaisuudesta, joka järjestettiin nimellä Vihreä kapitalismi - mahdollisuus vai illuusio?. Porukkaa oli paikalla mukavasti toista sataa, alustajat hyviä ja keskustelu värikästä. Vastaukset asetettuun kysymykseen vaihtelivat, mutta monipolvisen keskustelun kulun voi erittäin väkivaltaisesti tiivistää seuraavaan:

Hommat kusee ja maapallo hukkuu paskaan, koska kapitalismi. (Näin, vaikka kapitalismin ansioita ei kukaan käynyt kiistämään.) Siitä olivat ainakin puheenvuoroja käyttäneet läsnäolijat jokseenkin yksimielisiä. Ja onhan tämä tiedetty. Vallitseva talousjärjestelmä on tuhoisa ihmisille, eläimille, ympäristölle, kaikelle. Se uhkaa inhimillistä hyvinvointia erityisesti siellä, missä siitä on ennestäänkin pulaa. Ja mitä me teemme, mitä minä teen, mitä pitäisi? En minä tiedä, mitä pitäisi tehdä. Kaiketi vallankumous tai odottaa maailmanloppua.

"So not - kuhan hyppy kulkee, ja sehän ei kule." Tähän lainiin on hyvä lopettaa tämä nollapostaus, jonka ainoa niin sanottu saavutus on implikoida se vanha totuus, ettei tässä järjestelmässä ole hevon vitun järkeä, ja siksi on turhauttavaa toimia sen ehdoilla. Sentään voi lohduttaa itseään ajatuksella, että yhteiskunnallinen keskustelu ja toiminta vaikkapa nyt opiston puitteissa ovat ainakin yhdenlainen tapa väistellä noita ehtoja ja luoda itse uusia. Sellaisia, jotka lähtevät ihmisistä, yksilöistä.

Ei kommentteja: