4.3.2010

Meitä jyrätään!

Onpahan ollut varsinainen iloisten uutisten viikko. Eilen OPM:n asettamalta työryhmältä tuli nerokas idea, että pistetään opiskelijoille lukukausimaksut, niin valmistuvat nopeammin.

Jos ajatus on vastenmielinen jo ihan senkin takia, että se olisi taas osaltaan paluuta luokkayhteiskuntaan, niin ei hyvää päivää mikä "logiikkakin" siihen sisältyy! Kun nyt opiskelijoiden valmistumista viivästyttää (jos viivästyttää) lähinnä opiskeluaikainen työssäkäynti, kun opintotuella ei elä, niin ratkaisu siihen on, että pistetään ne maksamaan opiskelusta. Siis: vaaditaan opiskelijoilta, joiden opiskelut viivästyvät rahanpuutteen vuoksi, lisää rahaa, niin johan valmistuvat. Samalla logiikallahan maasta loppuisi työttömyys, jos työttömille määrättäisiin työttömyyssako. Asunnottomuus, jos asunnottomuussakko. Köyhyys, jos köyhyyssakko. Vitun neropatit.

Ja ihan näin tiedoksi kaikille opiskelijan asemaa kadehtiville, ettei korkeakouluissa voi nykyisin sluibailla muutenkaan mielin määrin. Opintotukikuukausia on tietty määrä ja ne ovat vastikkeellisia, opintoaikoja on rajattu. Yliopistokin on enemmän koulu ja tuotantolaitos kuin yliopisto: ainakin omalle ikäluokalleni akateeminen vapaus on lähinnä urbaanilegenda. Ja se opintotuki asumislisineen on maksimissaan 499,60 euroa kuukaudessa veronalaista tuloa. Syömälainaa voi toki nostaa, mutta yhä harvemmalla on mitään takeita takaisinmaksukyvystä valmistumisensa jälkeen.

Ja kuten muuan suositun facebookryhmän ympärillä käydystä keskustelusta tiedämme, kokoomuksella ei ole mitään tekemistä asian kanssa, eikä oikeastaan kenelläkään, eikä kukaan halua maksuja, ne nyt ovat ihan muuten vain siellä hallitusohjelmassa. (Jonka ideointi on ulkoistettu isolla rahalla jenkkiläiselle konsulttifirmalle. Bravo!) Ja koko lukukausimaksuskeida on pelkkää vasemmiston propagandaa ja lokakampanja... Oh, kunpa olisikin!

Lukukausimaksuehdotus nyt ei ollut tältä hallitukselta mikään yllätys, mutta tuo valehtelun määrä oksettaa jo kyynistyneimpiäkin. Vanhanen, Virkkunen ja muut suoltavat suut silmät täyteen paskaa, että mitään maksuja ei ole tulossa (1. valhe), eikä ainakaan suomalaisopiskelijoille (2. valhe). "Ei ole otettu askeltakaan siihen suuntaan." Mitä se ehdotus sitten tekee hallitusohjelmassa, jos kaikki sitä vastustavat?

No, opiskelusta työelämään. Tänään sittenEK:n pamput vaativat muutoksia lakkolakiin. Lakoista on kuulemma haittaa, ja ne pitäisi siksi kieltää lailla. NO SHIT! Lakon idea on pakko. Lakko on niitä harvoja järeähköjä keinoja, mitä duunarilla on käytössään porvaria vastaan. Lakko-oikeus on sitä paitsi vähän kuin sananvapaus. Se kuuluu erottamattomasti demokraattiseen, sivistyneeseen yhteiskuntaan. Tosin enpä tiedä tällä menolla, kuinka kauan Suomea enää ilkeää sellaiseksi kutsua.

Ihan tavan janttereistakin monet ovat omaksuneet hyvin pomopuolen propagandan ja syyttelevät AKT:ta ahneudesta. Tai sitten ovat jollakin kierolla ja käsittämättömällä tavalla kateellisia, kuten toiset opiskelijoille. Joitakuita nöösejä taas pelottaa, että karambola loppuu kaupoista.

Kovaa on meno. Onneksi sitä ei tarvitse hyväksyä.

Ei kommentteja: