8.12.2010

"Ai sä et vielä asu kadulla? Kohta asut."

Muun muassa näin kuulin kuvattavan lakia, joka sallii nuorten toimeentulotuen leikkaamisen. Enimmillään 40 prosenttia, alimmilleen 250 euroon. Tulisitko sinä toimeen 250 eurolla kuussa? Minä en. Eikä ihme, koska summa jää noin 800 euroa köyhyysrajan alle.

Osmo Soininvaaran ideoimaa ja tänään hallituspuolueiden (kokoomus, keskusta, vihreät, RKP) läpiajamaa lakia perusteltiin sillä, että näin saadaan nuoret opiskelemaan ja töihin. Nimittäin tukea voidaan lain mukaan leikata nyt koulutuksesta kieltäytyvällä tai sen keskeyttävältä nuorelta.

Eikö olisi ollut vähän fiksumpaa taata opiskelupaikka kaikille alle 25-vuotiaille, eikä jälkeen päin kepittää heitä siitä, etteivät opiskele? Ai niin, paitsi etteihän opiskelu takaa työpaikkaa, kaikkea ei voi koulussa oppia, ei ole järkeä opiskella mitä sattuu jne. Miksi nämä argumentit eivät päde nyt? No eivät tietenkään päde, koska nyt kepitetään nuoria eikä päättäjiä.

Kepitysuskovaiset eivät kaiketi ole tutustuneet tempputyöllistämiseen tai työttömän nuoren arkeen ylipäänsä. Saati sellaisen, jolla on opiskeluvaikeuksia tai vaikkapa mielentervys- tai päihdeongelmia. Sitä paitsi, kun meille opiskelijoille vasta huudettiin, millaisia loisia olemme, niin mitäs tuota suotta sellaista statusta tavoittelemaan.

Koko sutena syntyneen lain suurin ongelma on kuitenkin se, että se kerta kaikkiaan riistää ihmisarvon yhdeltä niistä ihmisryhmistä, joka on jo nyt jätetty mopen osalle. Kysymys on vain ja ainoastaan siitä, että rakenteelliset ja yhteiskunnalliset, osin poliittisin päätöksin luodut ongelmat siirretään heidän vastuulleen. Näin tehdään voittoa niille, joilla on, hyväksikäyttämällä niitä, joilla ei ole. Ja se on härskiä ja surullista.

Lain on arvioitu tuovan noin neljän miljoonan säästöt. Hah. Monikokymmenkertaiset tulevat olemaan kulut, kun ihmisiä yritetään paimentaa ja ruoskia kuin karjaa? Inhimillisen kärsimyksen määrää ei käy mittaaminen, mutta syrjäytymisen kulut tulevat vielä nousemaan pilviin. Jos ihminen kituuttaa toimeentulon minimillä muutenkin, on mahdollisesti masentunut, muusta syystä työkyvytön, tai ehkä erittäinkin työkykyinen ja -haluinen mutta työtön ja kaiken päälle yhteiskunnan tarpeettomaksi leimaama, tuleeko siitä iloinen yhteiskunnan jäsen ja veronmaksaja, kun se laitetaan paitsi polvilleen, vielä nuolemaan maata?

Terveisiä Arkadialle: haistakaa vittu.
Terveisiä kepitetyille: autot palamaan.

P.S. "Miksi eduskunta leikkasi toimeentuloa vain alle 25-vuotiailta? - Se haluaa nuoria huoria. - Sen mielestä nuorten on parempi myydä huumeita tai persettä kuin olla kotona. - Se ei vielä huomannut, että kansaneläkekin on yli 250 euroa kuukaudessa."

Vakavasti ottaen, jos itse olisin turhien ja kusisten työllistämis- ja kouluttamistoimenpiteiden uhri, niin ottaisin sen 250 euroa ja syrjäyttäisin itseni sitten viimeistään aivan vapaaehtoisesti tämän yhteiskunnan ulkopuolelle. Nälkä kasvattaa joskus ihan muuta kuin nöyryyttä. Mitä turhaan kumartelemaan, kun ei ole mitään menetettävääkään.

5 kommenttia:

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Kepitetyt eivät polta autoja. Täällä juodaan kaljaa ja katsotaan Eurosportia.

http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/2010/10/suomen-suurin-turvallisuusuhka-mina.html

http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/2010/11/me-emme-kapinoi.html

Emilia Kukkala kirjoitti...

Niin. Valitettavasti. Mutta jossain sen sietokyvyn rajan on kuljettava täälläkin. Sitä vain toivoisi, että ennemmin liian aikaisin kuin myöhään... Vaikka suomalaiset on opetettu nöyriksi ja halveksimaan kaikenlaista auktoriteettien vastustamista, pitää myös muistaa, että näennäisen spontaanit protestit vaativat organisointia. Tai ainakin Englannissa viime aikoina nähdyt, sitten taas esim. Kreikasta en tiedä... Mutta sanotaanko, että täällä ainakin tarvitaan.

Hyvää settiä oli noissa linkittämissäsi kirjoituksissa.

Nynny Nyhverö kirjoitti...

Tuossa on vielä pari tekstiä asiaan liittyen:

http://takkirauta.blogspot.com/2010/11/tempputyollistaminen-ja_12.html

http://takkirauta.blogspot.com/2010/11/tempputyollistaminen-ja_6430.html

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, että kaltaisiasi ihmisiä on olemassa :D

Emilia Kukkala kirjoitti...

Olipas se kivasti sanottu!