11.5.2011

Tampereen Puhdistus

Tampereen kasvot eivät kuulemma siedä yhtään finniä. Niin sanoo Jorma Pokkinen Aamulehdessä. Hän vaatii pontevasti Tampereen kasvojen puhdistamista noista märkäpaiseista, joita siis ovat ne ihmiset, jotka inhottavat häntä.

"Pormestari Timo P. Nieminen herätteli tamperelaisia huomaamaan, ettei kaupungissa kaikki ole hyvin. On räyhäjuomista, huutelua, kerjäämistä, ihmisten pelottelua, nujakointia, hallitsematonta virtsan vapauttelua", pajattaa Pokkinen.

Jessus sentään. Onhan tuolla, lintusia taivaalla ja maassa mönkiäisiä. Tuuli tuulee, jos on tuullakseen. Joskus paistaa aurinko ja joskus sataa. Ongelmallista, perin ongelmallista kaikki tämä moninaisuus. Jälleen kerran ihmettelen, mitä ja miksi sedät pelkäävät ulkosalla niin kovin. Onko siellä joku joskus huutanut jotain ikävää?

"Ei ole kenelläkään kivaa", jatkaa Pokkinen. Väärin! Meillä on. Tai on aina siihen asti, kunnes joku kaupungin johtohenkilöistä alkaa suunnitella, miten siivota finni-ihmiset - siis meidät - katukuvasta.

"Syyntakeeton elämä näkyy ja tuoksuu", sanoo Pokkinen. Totta. Nimittäin kaupungin johdossa. Jos siellä ei tajuta sitä syy-seuraus-suhdetta, mikä on esimerkiksi yleisten vessojen määrän ja kadulle kuseskelun välillä, niin en voi auttaa. Sama roskisten määrän ja roskaamisen välillä.

Sinänsähän on muuten ihan hirveää, että elämä näkyy tai tuoksuu.

Mitä rakkaissa puistoissamme sitten saisi olla? "Iloiset ihmiset, piknik-korit, nuorisoryhmät ja oikeanlaatuinen hauska kuuluvat sinne", kirjoittaja toteaa. No, epäilemättä niin. Entäs surulliset tai vittuuntuneet ihmiset? Tai ne, jotka eivät noista porvarillisen hillityistä piknik-päiväretkeilijöistä käy? Enkä tarkoita tällä vain viinanjuontia, johon vetoamalla on liian helppo siivota omaan maailmankuvaan istumattomat ihmiset pois kaupunkikuvasta. Tarkoitan itseäni ja meitä muita.

Pokkisen kirjoituksen pointti on, että pormestari on nyt ollut liian lepsu. Että tämän pitäisi pikimmiten pistää kaupunkinsa kuriin ja palkata sille järjestyksenvalvojia ja "opaspalveluhenkilöitä". Jälkimmäiset ilmeisesti ovat jotain, jotka opastavat aikuisia ihmisiä olemaan kaupunkitilassa siten, kuin Pokkinen ja pormestari haluavat heidän olevan. Pitämään siis oikeanlaatuista hauskaa.

Oikeanlaista hauskaa ei ilmeisesti ole esimerkiksi vapun seutuun Nekalassa järjestetty Vapaa Nekala -tapahtuma. Tuntuu, että puhdistusintoilijat yrittävät ottaa siitä keppihevosen ratsastettavakseen. Luulisi kaupunginkin olevan tyytyväinen, kun jengi järjestää omasta pienestä pussistaan kulttuurihässäkkää, ei kulu kenenkään verorahat eikä maksa vaivaa. Mutta ei, ilmaisen ja kaikille avoimen musiikkitapahtuman järjestäjiä kiitetään rikostutkinnalla: jos se nyt vaikka sitten olisi rikos, että puistoon on kokoontunut paljon ihmisiä aurinkoisena päivänä.

Sivumennen sanoen: olin tapahtumassa alusta loppuun, eikä minua häirinnyt mikään muu kuin osallistujia kuvaava virkavalta. Meininki oli hyvä ja rento. Bajamajat ja roskikset sinne olisi kyllä voinut hommata, mutta tapahtuman suosio oli ilmeisesti järjestäjille yllätys. Yleisöryntäykseen nähden meno oli yllättävän siistiä ja ymmärtääkseni puisto vielä siivottiin järjestäjien toimesta seuraavana aamuna. Mutta vessat ja roskikset kuntoon sitten ensi kertaan, joka toivottavasti tulee viimeistään ensi kesänä.

Noin muutoin ei voi kun esittää suuren kiitoksen järjestäjille. Hienoa, miten porukka jaksaa tehdä juttuja vastustuksesta huolimatta. Näyttää, mikä on Meidän Nekala! Hävettää dissaajien puolesta.

Tämän koko "puhdistetaan kaupunkimme kasvot saastaihmisistä" -skeidan ja Pokkisen kaupungin oman suojeluskunnan haikailun takana on tietenkin nollatoleranssi-sekoilu. Siis kesäksi suunniteltu puistokaljoittelukielto, jota kokeiltiin joskus vuosia sitten ja jota ei jostain syystä kokeiltu enää uudestaan. Kieltointoilijat eivät tunnu muistavan, että poliisilla on jo nyt valtuudet puuttua häiritsevään käyttäytymiseen. Kaikki lisävaltuudet tästä eteenpäin koskevat siis aivan jotain muuta kuin häiritsevää käyttäytymistä.

Edellisen juttulinkin kuva muuten ei tue valittua lähestymistapaa kovinkaan hyvin. Kuvatekstissä väitetään ihmisten sotkevan. Kuvasta käy ilmi, että he ovat yrittäneet tuoda roskat roskikseen, joka on täynnä. Tämä kertoo kaiken olennaisen Tampereen Puhdistuksesta.

PS. Montako puhelua vaatii selvittää, onko kaupungilla mahdollisuutta kohdentaa esim. lisävessoja tai -roskiksia alueelle, jossa esim. jonkin tapahtuman vuoksi on lisärasitusta? - Alkuun kuusi, eikä se selviä vielä sittenkään. Heitetään nyt kuitenkin villi veikkaus, että tuskinpa kaupunkiamme kiinnostaa tukea omaehtoista toimintaa sen vertaa. Ja jos armaan Tampereemme johtoa oikeasti siisteys kiinnostaisi, niin se hommaisi lisää roskiksia eikä kieltoja, siivoajia eikä vartijoita.

Kirjoitettaessa soi: Dima-One - Kettinki ja kaulapanta

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kovaa tykitystä ja ehdottomasti täyttä asiaa! On Pokkisella pokkaa hyökätä nuorisoa vastaan!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Jaahas, täältä on näköjään Bloggerin tökkimisen vuoksi kommentit poistuneet. Plääh ja pahoittelen.

Täällä muuten tarkempi selostus tuosta, kun selviteltiin, kuinka paljon kaupunkia oikeasti kiinnostaa siisteys, jos ketä kiinnostaa: http://minnaminkkinen.blogspot.com/2011/05/vapaa-tampere-uhka-vai-mahdollisuus.html

PS. TRAGEDY! Oli tänään Klubilla ja hyvin olikin. JUI!

Anonyymi kirjoitti...

Toista se vaan on meil Stadissa :) Kiintee käymälä kököttää joka puistossa ja kesäisin bajamajoja rahdataa joka viikonloppu sadoittain...

Emilia Kukkala kirjoitti...

Kas, kommentit ovat palautuneet. Anonyymi 2, tuunkin kesäksi sinne ärisemään myös teidän vessatilanteesta. Ehkä vähän muustakin.

Dee kirjoitti...

Meillä Jyvääskylään suosituimmassa puistossa on yksi pisoaari, ei siis edes bajamajaa. En ihmettele että jätkät kuseskelevat pusikkoihin. Ja valtaosa naisista kipittää keskustaan maksulliseen vessaan. Eihän se matka pitkä ole mutta saatana se ottaa päähän niinä kertoina kun pitää vääränlaista hauskaa kalja kourassa ja joutuu vielä kolikkoakin jostakin kaivaa...

Blogisi on tosi mielenkiintoinen. Mun piti kirjoittaa omia juttujani mutta jäinkin lueskelemaan kirjoituksiasi. Jään ehdottomasti seuraamaan!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Niinpä. Väärien tyyppien vääränlaista oleskelua kaupunkitilassa täytyy vaikeuttaa kaikin keinoin. Ei tolle ole mitään muuta selitystä.

Kiva kuulla (toi jälkimmäinen)!