18.7.2011

Tyhmä nainen raiskasi itsensä

Kun sivistysvaltiossamme on taas kyllästymiseen asti keskusteltu siitä, mitä raiskatun olisi pitänyt tehdä välttääkseen raiskauksen, saanen minäkin esittää omat toimintaohjeeni:

Naiset eivät saa liikkua ulkona kello 18 jälkeen.
Naiset eivät saa liikkua humalassa lainkaan.
Naiset eivät saa liikkua vähissä vaatteissa.
Naiset eivät saa tutustua uusiin ihmisiin.
Naiset eivät saa.

Huraa!

Kuulostaa hyvältä! Kyllä ennen oli hyvin.

Paitsi, että näillä ohjeilla estettäisiin (ehkä, olettaen etteivät kiellot suorasti tai epäsuorasti lisäisi raiskauksia) vain murto-osa raiskauksista. Suurin osa naisista kun raiskataan kodin seinien sisäpuolella. Miksei kukaan esitä ohjeita näiden raiskausten estämiseksi?

No tuota, mitäs vittu luulisitte. Siksi, ettei niissä loukata naisen itsemääräämisoikeuden, koskemattomuuden ja ihmisarvon lisäksi tämän kumppanin "omistusoikeutta". Mitään raiskausongelmaa ei siis ole niin kauan, kun kukaan vieras ei "pilaa tavaraa", koske "toisen omaan".

Moni mieltää edelleen raiskauksen raiskaukseksi vain, jos se loukkaa naisen mahdollista kumppania (ne käyttää meidän naisia luvatta!) tai tapahtuu erityisen väkivaltaisesti tai jos siitä saadaan keppihevonen omalle rasismille.

Sen mehustelun rinnalla on naisen ihmisarvo sivuseikka. Ne tapaukset eivät jää yhteen tai kahteen, kun suureen ääneen raiskaajieen kastroimista vaatineet ovat itse syyllistyneet samaan. Sillä eihän sitä lasketa, jos se on oma muija tai kännissä tai tyhmä tai ruma tai ilkeä tai mä olen suomalainen tai kännissä tai se ansaitsi sen tai jotain?

Sivistysvaltio Suomessa raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin vasta vuonna 1994. Asenteet näyttävät muuttuvan lakejakin hitaammin. (Aiheeseen erittäin läheisesti liittyen: lievät pahoinpitelyt lähisuhteissa tulivat virallisen syytteen alaisiksi vasta kuluvana vuonna!)

Nainen on edelleen - myös väkivallan uhriksi joutuessaan - lähtökohtaisesti kiero tai vittumainen lunttu, joka itse aiheutti häneen kohdistuvan väkivallan tai ansaitsi sen.

Nyt fiksut ihmiset huomauttavat, että muutkin kuin naiset kohtaavat seksuaalista väkivaltaa (ja väkivaltaa). Totta. Miksei sitten miehiä varoitella kulkemasta paidatta, olemaan humaltumatta tai juttelematta tuntemattomille?

Mutta varoitellaanhan miehiä olemaan soittamatta suutaan snägärijonossa. Vai varoitellaanko, en minä tiedä. Minun maailmassani on väärin ja perseestä myös pahoinpidellä ihmisiä mäkkärin kulmalla.

Mutta monet rinnastavat nämä kaksi asiaa toisiinsa. Että pitää ymmärtää, että jos aukoo naamaansa väärälle tyypille, voi saada nenuun. No ihan totta niin, olipas hele-vetin hyvä että kerroitte. Kerrotteko vielä senkin, miten tämä liittyy raiskauksiin? Että raiskausta edeltää naisen vittuilu? Mitä häh?

No, nyt mä vittuilen (saa tulla raiskaamaan!). Eihän se nyt kenellekään ole epäselvää, että jos juo pään täyteen tai lähtee tuntemattoman matkaan, on myös raiskauksen uhka suurempi kuin kiltisti kotona istuessa.

Vai onko? Ei sillä loppujen lopuksi ole juuri merkitystä. Naisia raiskataan niin kauan kuin naisia on olemassa, ihan sama missä ovat ja missä kunnossa. Aika lohduton ajatus, eikö?

Toinen vaihtoehto on lakata syyllistämästä uhreja, asennekasvattaa jengiä ja rätkäistä tarpeeksi kovat rangaistukset seksuaalirikoksista.

Ja vaikka kovemmat rangaistukset eivät vähentäisi raiskauksia, olisi rangaistusten koventaminen kuitenkin selkeä signaali siitä, että tässä yhteiskunnassa raiskaus on väärin ja tuomittava teko. Se helpottaisi raiskatun taakkaa aika lailla.

Todennäköisesti se myös lisäisi raiskausilmoitusten määrää, sillä harva viitsii käydä - usein syyllistävää, mutta liki kaikissa tapauksissa hidasta, rankkaa ja nöyryyttävää - oikeusprosessia läpi vain kuullakseen, että tekijä saa sakot tai ehdollista. Tai että itse on valehteleva lehmä. Sellaisen jälkeen olo voi tuntua pikemminkin moninkertaisesti raiskatulta kuin helpottuneelta.

Raiskaus on väärin ja tuomittava teko kaikissa tilanteissa. Sen vääryyttä ei poista eikä lievennä mikään uhriin tai tämän käyttäytymiseen liittyvä asia. Ei kukaan voi kerjätä raiskaamaan itseään. Se on paradoksi. (Pidetään sitten ne fantasiat erillään tästä keskustelusta, jooko. Aikuiset ihmiset erottavat kyllä toisistaan seksin ja väkivallan.)

Naisilta kontrolloidumpaa käytöstä vaativat antavat rivien välissä myös ymmärtää, että elämänhallinnan menettäneen tai sitten ihan vain muuten huolettoman tai "villin" naisen raiskaus on jotenkin enemmän okei kuin kiltin naapurintytön tai siveän frouvan. Siis toisilla on enemmän ihmisarvoa kuin toisilla, niinkö?

Jutun pihvi on tietysti se, että akat on saatava ruotuun. Eivät juoksentele tuolla kylillä simoissaan ja säädyttömissä vaatteissa. Saatikka lempimässä kenen kanssa sattuu! Sellaiset hommat on parempi jättää miehille.

"Itseaiheutettu raiskaus" termiä järkevänä pitävien unelmamaailmassa on kotona kilttejä naisia raiskattavana ja kylillä tuhmia naisia raiskattavana. Noin niin kuin vaihtelun vuoksi. Kaikki on hyvin ja moraalista, kunhan eivät pääse kategoriat sekoittumaan. Aivan kuten wanhoina hywinä aikoina.

Olisi yksi kysymys. Jos kerran puhutaan raiskauksista, voitaisiinko puhua siitä, miten niitä voidaan parhaiten estää tai miten raiskauksen uhreja voidaan parhaiten auttaa? Tällä hetkellä koko raiskauskeskustelu keskittyy sen ympärille, mitä naiset saavat ja eivät saa tehdä. Sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä raiskausten estämisen kanssa.

Sitä paitsi, kaikkien ei-miespuolisten vapautta olla, elää ja liikkua siinä kuin miestenkin ei pidetä näissä keskusteluissa hirveän tärkeänä asiana. Olisi toinenkin kysymys. Pitäisikö ulkomaalaisille kenties vaatia ulkonaliikkumiskieltoja, koska ulkona voi joutua rasistisen rikoksen uhriksi?

Ja kiitos kysymästä, sinä nokkela lukija: lukitsen kyllä autoni ja asuntoni, mutten aio lukita itseäni kumpaankaan.

Kirjoitettaessa soi: Anti Cimex - Raped Ass

5 kommenttia:

Keiju kirjoitti...

Anteeksi, kun tylsistytän sinua kommentoimalla taas positiivisesti, mutta hälvetin täydellistä ja ihanaa, että edes sinä uskallat edelleen puhua asioista niin kuin niistä täytyy puhua!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Äläs nyt, kyllä se on aina rohkaisevaa kuulla, että on niitäkin (teitäkin), jotka ajattelevat noin.

Ihan pakko kertoa, toisaalla sain palautetta, ettei noin rumasti saa kirjoittaa. No, nähdäkseni näin rumasta asiasta on miltei valheellista kirjoittaa kauniisti. Jos mä haluan kritisoida oksettavia ajattelutapoja ja käytäntöjä niin kuin ne ovat, niin en mä niitä ala esittämään vähemmän oksettavina siksi, että jollekulle tulee paha mieli tai olo.

Siihen taas, jos jotakuta oksettaa se, että kritisoin raiskauksia ym. niin kuin ne ovat, en osaa sanoa enää mitään.

Janne Kuusinen kirjoitti...

Taannoin luin noista comic-con -kokoontumisista ja niissä lisääntyneestä ahdistelusta. "Rohkeimmat" japsisarjakuvahahmoksi tälläytyvät teinitytöt kuulemma saattavat pukeutua paitaan, jonka etumuksessa on sanapari "Rape me".

Emilia. Mitä hittoa tuosta pitäisi ajatella? Sarkasmia, ironiaa? No okei, pakkohan sen piikkiin on moinen panna. Mutta silti: on kyllä sen verran heviä, että menee jopa meikäläisellä yli.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Heh, skeneä juurikaan tuntematta, heitän näin lonkalta.

Ihmisten paitojen teksteistähän - niiden mausta tai mauttomuudesta, ironiasta tai ironiattomuudesta - voi kukin olla ihan mitä mieltä hyvänsä. Kun ei se ole kuin paita. Sama kai se, lukeeko siinä RAPE ME, FUCK ME, FUCK YOU tai SUOMI FINLAND PERKELE.

Eihän sitä voi missään tapauksessa hirveän vakavasti ottaa? Eikä siitä näin ollen voi ajatella oikein muuta kuin notta onpa 1. hieno, 2. typerä, 3. (joku muu adjektiivi) paita.

Eipä sillä, itsellänihän oli teininä (tämä on nyt vähän noloa) paita, jossa luki "I hate everybody and you're next". Jäbät kysyi toisinaan, että "jaa muakin vai".

Mutta fiksuja jäbiä. Pointti siis oli, jotta pitää hämmästelijän paidan kantajalta tiedusteleman, jotta kuinka tosissaan hän tämän viestinsä kanssa on, ennen kuin on oikeutettu esim. murhakäskyä toteuttaman. Ja sittenkin kannattaa harkita.

Janne Kuusinen kirjoitti...

Luulenpa, että etenkin kiitoshuppari-possujen kohdalla kannattaa harkita. "Hei, kuinka tosissas sä oot ton kanssa: toihan on vaan huppari!" Elinajanodotteen kannalta moinen gallup voisi olla hyvinkin fataalia (riippuu, miten lähellä Poria ollaan).

Ja siis, japsikulttuurin piikkiinhän tämä paitahässäkkä menee. On kuitenkin surullista se, miten paljon siinä perversiot arkipäiväistäneessä maailmankolkassa naisilla on tehtävää, jos tasa-arvoisiksi samuraitten jälkeläisten kanssa meinaavat.

Täältä löytyi tuo cosplay-juttu:
http://apina.biz/43344.jpg

Itse pidän silloin tällöin edelleen itsetekemääni t-paitaa, jossa on George W.Bushin kuva sekä sana "cunt". Kyllä se on enemmän kuin vain paita...

Hyvinvoi!