10.7.2011

Typerät massat ja täydellinen itse

"Hyvä yhteiskunta / ihmissuhde / elämä / mikä tahansa muu asiaintila ei ole mahdollinen, koska ihmiset ovat sellaisia."

Ovat mitä? Vääränlaisia. Kuka on? No NE MUUT. Aina joku muu. Että kyllähän minä, mutta kun ne muut.

Melko tuttu perustelu kenelle tahansa. Luulenpa sitä kaikella todennäköisyydellä itsekin joskus käyttäneeni. Noloa.

Kuitenkin ihmisen vaikutusvalta omaan elämäänsä ja omassa elämänpiirissään on mieletön. Sen tietävät ne, joilla on ollut kunnia olla tekemissä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on tekemisen meininkiä. Ainakaan itse en, tällaisia ihmisiä tunnettuani, ilkeä kuluttaa energiaani pelkkään kyyniseen vinkumiseen muiden (aina muiden!) typeryydestä. Tai ainakin yritän välttää sitä.

"Ihmiset ovat sitä, tätä tai tuota" on paskin mahdollinen perustelu yhtään millekään - koska se tulee ihmisen suusta. Eivät ne ihmiset ole tuolla jossain, ei itseään voi erkaannuttaa ihmiskunnasta. Ei kukaan itse tai oma lähipiiri ole vähemmän "ihmiset" kuin ihmiset jossain muualla.

Ihmisten typeryydestä valittavat ovat alistuneet massojen diktatuuriin. Se tarkoittaa pessimistisiä oletuksia ja arvailuja siitä, millaisia ihmiset keskimäärin ovat. Ja arvaajan mukaan aina arvaajaa tavalla tai toisella huonompia, tietysti. Siksi arvaajan on ihan turhaa yrittää tai olla mitään muuta.

Hei, kitisijä! Lakkaa, vittu, huolehtimasta niistä muista ja keskity omaan elämääsi. Vain sen kautta voit vaikuttaa muihinkin asioihin; se on ainoa, mihin sinulla on todellista valtaa.

Eikä aina siihenkään. Sattumalla on sijansa, valinnoilla on sijansa ja joskus ne ovat vääriä, elämän syy-seuraussuhteet ovat monimutkaisia noin ylipäänsä. Ihan loppuviimein ainoa, mihin ihminen voi vaikuttaa jokaisessa elämänsä tilanteessa, on oma suhtautuminen.

Ja siinäpä se onkin, avain sekä äksöniin että mielenrauhaan.

En usko, että kukaan, joka on käyttänyt hirveästi aikaa sen pohtimiseen, mitä "kaikki muut" mahtaisivat tehdä, haluta tai ajatella jossain tietyssä tilanteessa, on saanut aikaan mitään mullistavaa tai elänyt kovin onnellista elämää.

Siispä väitän, että jotakuinkin typerintä, mitä ihminen voi tehdä, on alistaa itsensä hämärille oletuksille massojen olemuksesta ja toimia niiden mukaan. Ruikuttaa itse rakentamassaan tyrmässä.

Kirjoitettaessa soi: Matka maailman ympäri 80 päivässä -tunnari

4 kommenttia:

Keiju kirjoitti...

Ihan hassua lukea näitä sinun juttujasi, ainakin toistaiseksi, kun hiukan toisilla sanavalinnoilla voisivat olla kaikki peräisin minun näppikseltäni. (Siis suomeksi: joo. Ihan samaa olen taas ajatellut.)

Emilia Kukkala kirjoitti...

Tämähän hauskaa! Kävinpä tästä kiinnostuneena lukemassa blogejasi, enkä monen tekstin kohdalla voinut välttyä samalta fiilikseltä toiseenkaan suuntaan. Ts. ajatuksenjuoksut tuntuvat usein tutuilta.

Janne Kuusinen kirjoitti...

Fuck Yeah! Oletko sattumoisin tutustunut yhdysvaltalaisen stand-up -legendan George Carlinin tuotantoon? Uskon, että nauttisit siitä suuresti. Suosittelen Carlinia erittäin lämpimästi, etenkin hänen viimeistä settiään "It's Bad For Ya". Kun näkee 71-vuotiaan idealistin heittämässä viisasta läppää, niin silmäthän siinä kostuvat. Vointeja!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Täytyy tunnustaa, etten! Mutta on aina erinomaisen mukavaa, jos joku osaa suositella jotakin. Tästä otan selvää.

Samoin, samoin!