12.10.2011

Tällaisessa maailmassa tyttäresi kasvaa

"Nämä horot ovat yhteiskunnan alinta saastaa."

Kommentti on suomalaisen aikuisen miehen kommentti 14-vuotiaasta tytöstä. Aamulehti oli poiminut sen juttuunsa, joka käsitteli nuorten kokemaa seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä. Surkeinta ei ole itse kommentti, vaan sen edustaman arvomaailman laajuus.

Siitä on miltei kymmenen vuotta, kun olin itse samanikäinen, mutta tutunkuuloinen kommentti tempasi heti tuon ikäkauden tunnelmiin. En edelleenkään ole täysin immuuni sovinismille, mutta muistin hetkessä, miten musertavalta se tuntui teinitytöstä.

Kerron, miltä maailma näytti ja tuntui 14-vuotiaasta tytöstä. Muistan sen kyllä. Siirtyminen sukupuolittuneeseen maailmaan vapaasti omana itsenään kasvaneen lapsen maailmasta oli kuin yhteisö olisi kiljunut: tästä lähtien arvosi määrittyy vain ja ainoastaan sen mukaan, kuinka paljon miessukupuoli kollektiivisesti sinuun himojansa kohdistaa ja missä määrin kykenet heidän tarpeisiinsa vastaamaan. Siltikin – ja ristiriitaisesti myös siksi – olet aina miestä huonompi. Pelkkä väline ja epäihminen.

Se oli kuin nuijalla päähän. Kenellä tahansa juntilla, jolla oli munat, tuntui yhtäkkiä olevan valta määritellä ihmisarvoni – ja useimmiten tämä joku määritteli sen jonnekin tiskirätin tai kissanpaskan jälkeen.

Jos itsetunto ei ole rautaa – mitä se ei ihan hirveän monella teini-ikäisellä ole – on moisesta tekemistä selvitä täyspäiseksi aikuiseksi. (Tähän joku vääräleuka sanoisi, että niinpä näköjään.) Parhaimmillaan tässä ovat tietysti vanhemmat tai joku muu avuksi. Pahimmillaan he ovat vahingoksi. Isiensä huorina hakkaamia tyttöjä on Suomi täynnä.

Olin kuullut olevani huora, jo ennen kuin olin edes pussannut ketään. 14-vuotiaana olin kuullut olevani huora varmasti satoja kertoja. Kehittyvään vartaloon liittyvistä kommenteista oli tullut arkipäivää. Samana päivänä sai kuulla olevansa läski ja lauta, perseensä liian suuri ja liian pieni, sama juttu tissien kanssa. Käsiksi käymisestä puhumattakaan. Että sellainen työpaikka on teinille yläaste.

Lähellä sijaitsevalla lomakeskuksella oli ehkä osuutensa siihen, että minultakin yritettiin ostaa seksiä. Parikin kertaa vanhat, varakkaat ja mahakkaat pysähtelivät autoineen ja kuskeineen kyselemään hintaa ulkoilevalta kakaralta. Odotin, että avasivat ikkunan ja räkäisin naamalle.

Ja nämä olivat vasta fyysisyyteen liittyviä ongelmia. Yhtäkkiä myös ajatuksistani, mielenkiinnon kohteistani, työnteostani ja tunteistani oli tullut naurettavia, koska ulkoisista tunnusmerkeistä päätellen olin tulossa joksikin, mitä sanotaan naiseksi. Siinä ei ole ihan hirveän helppo kasvaa arvostamaan tätä jotain, mitä sanotaan naiseksi.

Tiedän. Ei tämä ole vielä mitään. Länsimaisella naisella on asiat hyvin. On äänioikeutta ja ehkäisyä. Huntua ei pakoteta päälle, jos kohta pois pakotetaankin. Historiallisesti ja globaalisti ajatellen olen kaikesta huolimatta maailman onnekkaimpia ihmisiä.

Mutta jotta tunnistaisimme naisten alistamisen ylipäänsä ja kykenisimme tekemään sille yhtään mitään yhtään missään, meidän on tunnistettava se myös lähellämme. Ei Suomi ole mikään misogyniavapaa vyöhyke. Raippatuomioiden jakelu ja huorittelu ovat saman janan eri päissä, saman ilmiön astevaihtelua.

Siksikin on naurettavan läpinäkyvää, että feminismin vihaajat ovat miltei poikkeuksetta samoja, jotka ovat tekopyhästi huolissaan naisten huonosta asemassa ääri-islamistisissa valtioissa. Oksettavaa keppihevostelua. Rikkaa on aina hauskempi kaivaa veljen silmästä kuin malkaa omasta – varsinkin, jos siitä saa hyvän lyömäaseen.

Rasismi ja sovinismi ovat erottamattomat kaksoset. Molemmat pohjautuvat ajatukseen, että toiset ihmiset ovat vähemmän arvokkaita kuin toiset. En pidä mustavalkoisesta ajattelusta, mutta yhdestä asiasta olen yhä varmempi: maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka tunnustavat kaikki ihmiset samanarvoisiksi ja niitä, jotka eivät.

Olen äärettömän iloinen ja onnellinen siitä, että myös niin monet miehet, joiden kanssa olen ollut tekemisissä ikään, yhteiskuntaluokkaan ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, ovat olleet feministejä. Toiset eivät välttämättä ole sanoneet sitä ääneen, mutta osoittaneet sen suhtautumisellaan. Nuo rohkeat, sivistyneet, älykkäät ja sydämelliset miehet ovat osaltaan pitäneet huolta siitä, että kaikesta huolimatta rakastan miehiä, enkä ole menettänyt toivoani ihmiskunnan suhteen muutenkaan.

Joskin olen sitä mieltä, että feministiksi tunnustautuminen on lähinnä tosiasioiden tunnustamista. Emmehän irvaile sitäkään, jos valkoiset taistelevat rasismia vastaan ja vapaat ihmiset orjuutta. Yhtäläinen kummajainen on feministiksi tunnustautuva mies.

Np. Conscious Youths - Hustle

47 kommenttia:

Keiju kirjoitti...

Kiitos. Linkitän tekstisi nyt ensitöiksi eräälle ystävälle, jonka kanssa asiaa (taustaa teinityttöjen kehnolle itsetunnolle) on puitu monta kertaa.

Itselläni feminismi meni jo 1990-luvun lopussa niin pitkälle, että sanouduin kokonaan irti leimasta "mies". En kerta kaikkiaan tiennyt mitään hävettävämpää kuin tulla luokitelluksi samaan luokkaan tyttärenkähmijöiden, kujaraiskaajien, namusetien, siivottomien ehdottelijoiden ja yhdistettyjen huorittelija-homottelijoiden kanssa. Sukupuolileima on suomalaisessa(kin) kulttuurissa niin musertavan läpitunkeva, että kun tajusin joutuneeni väärään sukupuoliluokkaan, aloin tehdä kaikkeni päästäkseni siitä eroon. Psyykkisesti se oli helpointa ja luontevinta mitä tiesin, fyysisesti vähän vaikeampaa. Muttei mahdotonta, sen noina vuosina ilokseni huomasin.

Vaikka myrsky siiderilasissa on sittemmin asettunut, vastaan yhä kysymykseen "mitä mies", että kysy häneltä itseltään. Yhä yksi kamalimpia kokemuksia, joita tiedän, on huomata tytön tai nuoren naisen minut puistotiellä nähdessään kavahtavan. Olen pieni ja hento, joten sitä tapahtuu harvoin, eli asia ei liity olemukseeni vaan siihen, että tulen sukupuolitetuksi samaan luokkaan noiden edellisessä kappaleessa mainittujen ällötys-kammotusten kanssa. Kaiken lisäksi tiedän, että ihan tavanomainenkin mies, joka ei raiskaile eikä kähmi ympäriinsä, tekisi kavahdusreaktiosta johtopäätöksen "naurettavan säikky muija".

Tähän väliin huokaus.

Parahin Emilia. Jos päätät julkaista kirjan tähän blogiin kirjoittamistasi teksteistä, lupaan lähteä kadulle myymään sitä. (Niin kirjoitin. Näillä sanoilla.)

Anonyymi kirjoitti...

"Rikkaa on aina hauskempi kaivaa veljen silmästä kuin malkaa omasta – varsinkin, jos siitä saa hyvän lyömäaseen."

Ööh, oletko todellakin sitä mieltä, että naisten kohtelu ääri-islamilaisissa maissa on rikkaan (pieni roska) verrattava ongelma ja naisten asema Suomessa on malkaan (katon tukihirsi, kuvaannollisesti valtava roska tai ongelma) verrattava ongelma?

Anonyymi kirjoitti...

^ Yllä olevalla anonyymillä meni heti puurot ja vellit hou... eiku sekaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on sitä seksuaalista vapautumista - tai sen seurauksia. Naureskelkaa nyt vielä konservativien puritanismille.

Anonyymi kirjoitti...

Konservatiivit eivät perinteisesti ole kohdelleet naisia erityisen hyvin.

Tomppa kirjoitti...

Mikä ihme siinä on, että asiat nähdään näin mustavalkosina? Vihapuheita ja hirvittävää asioiden kärjistelyä.

Maailma on täynnä eriarvoisuutta, ja tulee aina olemaan. On siis vain yhdenlaisia ihmisiä. Kyse on vain eriarvoisuuden äärimmäisyyksiin viemisestä, jota vastaan taistelemme.

Jopa omat pienet suvaitsevat aivomme ajattelevat joitain ihmisiä syrjivästi. Johtuuko tämä toisen henkilön pukeutumisesta? Käytöksestä? Jostain asiasta, joka tuo mieleemme epämukavia muistoja? Kenties hänen itsetuntonsa on murskattu tämän vuoksi häntä syrjitään?

Kyse ei ole vain miesten ja naisten välisestä asiasta. Se joka niin väittää on vaan helvetin itsekäs. Ylipäätänsäkään ihmiset ei ymmärrä asioista enempää ku kärpänen paskasta. Hirveetä kuraa!

Anonyymi kirjoitti...

"En pidä mustavalkoisesta ajattelusta, mutta yhdestä asiasta olen yhä varmempi: maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka tunnustavat kaikki ihmiset samanarvoisiksi ja niitä, jotka eivät."

Itse asiassa, käytännössä, kenenkään mielestä kaikki ihmiset eivät ole samanarvoisia. Ainoastaan se vaihtelee, keitä kenenkin mielestä on sopivaa viiteryhmänsä perusteella panetella.

Löisin jonkin verran vetoa, etteivät rasistit ja fasistit ja hommaforumilaiset ole sinun mielestäsi yhtä arvokkaita kuin ylväät feministit ja eksoottiset islamistit.

Et sitten kirjoituksessasi huomioinut mitenkään sitä, millaisen fyysisen väkivallan ja rääkkäyksen uhrina suuri osa pojista kasvaa ja miehistä kuolee, myös Suomessa. Ehkä se ei ollut tekstin tarkoituskaan, mutta nyt syntyi sellainen vaikutelma että pitäisit naisten asemaa Suomessa jotenkin yleisesti miesten asemaa huonompana. Näinhän ei missään objektiivisessa mielessä tietenkään ole.

Anonyymi kirjoitti...

"Samana päivänä sai kuulla olevansa läski ja lauta, perseensä liian suuri ja liian pieni, sama juttu tissien kanssa..."

"Parikin kertaa vanhat, varakkaat ja mahakkaat pysähtelivät autoineen..."

Saivatkohan kuulla samana päivänä olevansa liian vanha, läski tai laiha, autokas tai autoton, viihdetähtinaamaton.

Anonyymi kirjoitti...

Hommafoorumilaiset ja muut rasistit ja fasistit ovat paskaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Et sitten kirjoituksessasi huomioinut mitenkään sitä, millaisen fyysisen väkivallan ja rääkkäyksen uhrina suuri osa pojista kasvaa ja miehistä kuolee, myös Suomessa. Ehkä se ei ollut tekstin tarkoituskaan, mutta nyt syntyi sellainen vaikutelma että pitäisit naisten asemaa Suomessa jotenkin yleisesti miesten asemaa huonompana. Näinhän ei missään objektiivisessa mielessä tietenkään ole."

"Saivatkohan kuulla samana päivänä olevansa liian vanha, läski tai laiha, autokas tai autoton, viihdetähtinaamaton"

On se kyllä kumma, että kirjoitus, jossa käsitellään naisten osakseen saamaa huonoa kohtelua, ei voi mennä läpi ilman, että joku vaatii jatkokirjoittelullaan samaa huomiota "samalla tavalla" sorretuille miehille.

Onko siis vääryys ottaa esiin naisten saama huono kohtelu alun alkaenkin; ääneen lausuttuna ilmeisesti se kommentoijan mielestä ilmeisesti dissaa miesten kohtaaman kurjuuden. En ymmärrä tätä yhtälöä.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Keiju! Kiitos rohkaisevista sanoistasi. Erityisesti niistä viimeisistä.

Olen paljon miettinyt tuotakin, miten paljon ne ihan tavalliset kivat normaalit miehet joutuvat kärsimään sukupuolensa negatiivisesta leimasta ja älyttömästä roolijaosta, joka hyödyttää lähinnä täysiä kusipäitä. Voisin kuvitella, että aika vitusti. Täytyy olla hirveän ahdistavaa joutua todistelemaan koko ajan - vain jonkun ulkoisen leiman perusteella - ettei ole väkivaltainen pedofiiliraiskari. Pyydellä anteeksi koko sukupuolen puolesta.

Itsellänihän on jossain määrin käynyt sama ilmiö toisin päin kuin sulla tuon identifioitumisen suhteen (joskin minäkin miellän itseni erittäin naiseksi, vaikka suhteeni koko sanaankin on hirveän ambivalentti). Ymmärrän tavallaan tosi hyvin noita ajatuskulkuja, tai luulen ymmärtäväni. Myös jotain siitä ahdistuksesta, vaikka se tietysti on jossain määrin erilaista. Lähde on kuitenkin sama: musertavan läpitunkevan luonnoton, väkivaltainen ja epätasa-arvoinen sukupuoliroolijako.

"Kysy häneltä itseltään!"

:D Cool.

Anonyymi kirjoitti...

Voi joulu teidän kanssa. Miksi on aina niin, että kun joku kirjoittaa näkemyksensä asiasta muiden on alettava kiukutella kuin lapset ja jopa suorastaan raivostuttava? Missä on suhteellisuudentaju? Kiitokset bloggaajalle rohkeudesta kertoa ajatuksiaan. Valitettavan samankaltaisia muistoja teini-iästä on itsellänikin.

Kouros kirjoitti...

Kiitos Emilia. Miehenä ja mm. feministinä allekirjoitan koko kirjoituksesi.

On sitä muiden ihmisten aiheuttamaa taakkaa mainituista asioista saanut toisinaan itsekin kantaa ja todistella muuta.

Janne Kuusinen kirjoitti...

Mielestäni aiheen paketoi tämä opiskeluaikoinani vierestäseuraamani tapaus, josta lienet kuullut:

Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnnan naispuolinen puheenjohtaja T tuli maininneeksi Matti Ahteen sukupuolista häirintää käsittelevässä ylioppilaskunnan lehden pääkirjoituksessaan, kas kun Ahde oli todettu syylliseksi moiseen aktiviteettiin. No, kävipä niin, että Ahde näki tekstin, ja ihmetteli, että miksi hänen nimensä on mainittu, SibA:n tukiyhdistykseen kuuluvan miehen. Tuloksena T "kutsuttiin" kahvihetkelle SibA:n rehtorin sekä Ahteen kanssa, olikosenyt ensinmainitun kotiin.

Minä koetin udella T:ltä jälkikäteen, että sano nyt, mitä te siellä puhuitte! Mutta hänpä tyytyi vain hymyten tokaisemaan, että ihan leppoisasti juteltiin vaan ja sovittiin asia.

Mikä mahtoi tuo "asia" olla?

Miehisen ylämaailman kanssa ei näemmä parane ruveta.

Anonyymi kirjoitti...

Mies suku polven negatiivinen leima?

Anonyymi kirjoitti...

Miehenä ja kahden pienen tyttären isänä voin vain todeta, että tässä on paras mielipidekirjoitus, minkä olen lukenut aikoihin. Olen iloinen sattumasta, joka johdatti minut sen lukemaan.

Yleensä suhtaudun erittäin varauksellisesti kaikkiin nettikirjoitteluihin, mukaanlukien omiini. Tämä kommentti onkin ensimmäinen oma kontribuutioni vuosiin, mutta nähdäkseni nyt on kyseessä poikkeustapaus, jota haluan tukea.

Hämmentävää olla itseään kymmenen vuotta nuoremman naisen kanssa samaa mieltä käytännössä jokaisesta johtopäätöksestä, vaikka itse ei niihin ole tarvinnut päätyä omakohtaisen kokemuksen perusteella. Verrattuna kirjoittajan kokemuksiin ja niihin, joihin tekstissä viitataan, oma lapsuuteni kesti varmaan parikymppiseksi asti. Niin huoletonna sai maalaispoika elää.

Feministi en kyllä ole koskaan itse tunnustanut olevani. Sen sijaan ajattelen feminismin myönteisten tavoitteiden sisältyvän sellaisinaan siihen maallistuneeseen humanismiin, jota itse aina toivoisin osaavani edustaa.

Onnittelut hienosta kirjoituksestasi.

Juha

Reb kirjoitti...

Oletko Emilia oikeasti niin naiivi että luulet että eriarvoisuus, rasismi, diskriminointi, koulukiusaaminen etc. tulevat koskaan loppumaan?

Ne kuuluvat ihmisvaistoon eivätkä koskaan tule loppumaan ellei ihmisen tajunta muutu radikaalisti tulevaisuudessa vähemmän "eläimelliseksi".

Vähättelet muutenkin minusta kuinka onnekkaita me (siis ei vaan naiset) olemme länsimaailmassa verrattuna esimerkiksi muslimimaihin. En luule että kukaan nainen enään valittaisi mistään Suomessa vallitsevasta sovinismista tai eriarvoisuudesta jos hän asuisi kuukauden verran vaikkapa Iranissa. En nyt tarkoita että täytyy aina ajatella että "voi kun onnekkaita olemme koska emme asu maassa X" mutta minusta blogitekstisi on hivenen melodramaattinen tässä pointissa.

Se että teinitytöillä on kovat ulkonäköpaineet on tietysti ihan oikea ilmiö joka ei myöskään ole mitenkään uusi, mutta älä unohda poikia pois. Kuinka moni meistä ei-urheilijamaisista jäbistä on tuntenut itsensä luuseriksi niiden rinnalla? tosi moni. Lyhyenä miehenä olen saanut paljon kuraa niskaan vaan sen takia etten länsimaailman normien mukaan sovi siihen asettamaan kuvaan miltä miehen pitäisi näyttää. Kaikesta tästä ihmisen kuuluukin selvitä minusta, elämä on kovaa eikä sen ole tarkoituskaan ole helppoa. Turha leikkiä että eläisimme jossain pumpulimaailmassa missä ihmisiä ei kritisoida vaan oman egon pönkittämiseksi.

Ihminen näkee yleensä kaiken vain oman näkökulmansa kautta ja pitää omaa kokemaansa vääryttä pahempana kuin miljoonat muut tässä elämässä. Toivon siksi että blogin alkuperäiskirjoittaja muistaa sen ettei mikään ole mustavalkoista eikä kukaan ole koskaan yksin eriarvoisuutta ajatellen. Aina löytyy jotain ihmisestä johon muut kohdistavat oman negatiivisen ja dogmaattisen ajattelutavan jos kyseinen henkilö ei "sovi" joukkoon.

Anonyymi kirjoitti...

"Nämä horot ovat yhteiskunnan alinta saastaa."

Huvittavaa kuulla missä yhteydessä tollanen kommentti tulla tupsahti. Ois saattanu tupsahtaa paska kaverin housuun jos olisin ollu siinä lähellä. Jos aihe olisi ollu tosi. Eikä mikään känniprovo tms..

"tästä lähtien arvosi määritty.."

Toi on kyllä mielenkiintoinen probleema. Ehkä kotoota on tullu alistus mentaliteetti pienestä pitäen, eikä myös eka ja kolmaskin poikaystävä ole ollu kovin kannustava itsetunnonkohottaja.

"tiskirätin tai kissanpas"

... Argh, toivon että koet joskus tällaista: aika kultaa muistot

"lin kuullut olevani huo"

Poikkeava ilmestys, sieltä kai se kumpuaa. Onko pukeutumisessa tai olemuksessa jotain kadehdittavaa.

"Lähellä sijai.. - ..ailman onnekkaimpia ihmisiä"

Hieno pätkä

"naisten alistamisen ylipääns"

Minusta toi alistusjuttu on tosiaan puskajussien tekosia. Semmosten himmeitten peräkylien possujen tekosia. Jotain uskonnollista siinä on myös. Mikään ei kestä julkisuutta. Alistaminen on sen ihmisen jokin suurempi ongelma, jota tuskaa hän kaikin keinoin levittää ympäristöönsä.

"Joskin olen sitä mieltä, että feministiksi tunnustautuminen on lähinnä tosiasioiden tunnustamista"

Hirveetä paskaa, kannatan enempi sanaa "ihminismi" tai "humanismi". Feminismi on kuin "kokoomusnaiset" tai jotain.Matti Hyvönen

Kaivanto kirjoitti...

Olet valitettavan väärässä.

Haluan uskoa ja toivoa, että meitä miehiä, jopa hommafoorumilaisia maahanmuuttokriitikkomiehiä, joille sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole ongelma on länsimaissa jo kriittinen massa. Maailma muuttuu väistämättä sovinisteille ja takapajuisemmille miehille ahtaammaksi paikaksi ja naisten sorto vähenee.

Olen omasta mielestäni feministi, mutta vastustan myös ankarasti kiintiöpolitiikkaa ja positiivista syrjintää koska sekin on syrjintää. Tunnustan sukupuolten, rotujen ja kulttuurien erot. Niistä pitää voida puhua, mutta ne eivät tietenkään olla peruste syrjintään tai ihmisoikeuksien rikkomiseen. Tabujen ylläpitäminen on pään työntämistä strutsin lailla koloon.

Minun ihannenaiseni on vaimon jälkeen Ayaan Hirsi Ali ja arvostelen maahanmuuttoa ja islamia aika tarkalleen samoilla argumenteilla kuin hän, vaikka onneksi minun ei ole itse tarvinnut kärsiä samoja asioita.

Islamin arvostelun linkittäminen rasismiin ja sovinismiin vie hyvin alkaneelta kirjoitukseltasi terän, mutta hyödylliset idiootit toki taputtavat karvaisia käsiään päätellen runsaasta linkitysmäärästä.

Perusasiat haltuun:
http://www.kaivanto.fi/vaalit/islam.html

Partisaani kirjoitti...

Rasismin ja sovinismin yhteys on totta, eikä sen pitäisi ainakaan historiallisesti katsoen yllättää. Sovinismihan ei alunperin tarkoita pelkästään misogyniaa tai antifeminismiä, vaan jotain mihin misogynia ja antifeminismi vahvasti sisältyvät - kiihkokansallismielisyyttä tai kiihkoisänmaallisuuta. Toisinaan on myös tehty erittelyä kansalliseen sovinismiin ja rotusovinismiin. Nämä sovinismin puolet eivät ole kadonneet mihkään, vaikka liberaali ideologia muuta esittääkin ja mahdollistaa mm. muslimivastaisten sovinistien esiintymisen tasa-arvon puolustajina. Taistelu misogyniaa vastaan liittyy taisteluun rasismia ja imperialismia vastaan. Ne riippuvat toinen toisestaan. Feminismillä on itseisarvonsa ja näkökulmana suhteellinen itsenäisyytensä, mutta suhteessa sovinismiin se kytkeytyy monien muiden alistettujen enemmistöjen ja vähemmistöjen vapautukseen. Siksi olisi feminismin asialle eduksi palauttaa sanalle 'sovinismi' sen täysi sisältö ja nähdä feministinen taistelu yhtenä rintamana usean sovinismin hydran vastaisen rintaman vierellä.

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämä menee tähän samaan sarjaan: KAIKKI miehet ovat, KAIKKI somalit ovat, KAIKKI naiset ovat.
Yleistyksiä, jotka eivät todellakaan päde.
Perseestä!

Anonyymi kirjoitti...

(Yksi uusi anonyymi lisää tähän keskusteluun...)

Reb kirjoitti:
"Oletko Emilia oikeasti niin naiivi että luulet että eriarvoisuus, rasismi, diskriminointi, koulukiusaaminen etc. tulevat koskaan loppumaan?"

Esitän vastakysymyksen:
Oletko Reb todella niin kyyninen, että mielestäsi pitää tyytyä vallitsevaan asioiden tilaan vain siksi, että se on parempi kuin joissain muissa maailman maissa? Että ei saa toivoa parannusta teinityttöjen esineellistävään kohteluun vain siksi, että vaikkapa Iranissa naisia kohdellaan vielä huonommin?

Reb kirjoitti myös:
"Se että teinitytöillä on kovat ulkonäköpaineet on tietysti ihan oikea ilmiö joka ei myöskään ole mitenkään uusi, mutta älä unohda poikia pois. Kuinka moni meistä ei-urheilijamaisista jäbistä on tuntenut itsensä luuseriksi niiden rinnalla? tosi moni. Lyhyenä miehenä olen saanut paljon kuraa niskaan vaan sen takia etten länsimaailman normien mukaan sovi siihen asettamaan kuvaan miltä miehen pitäisi näyttää. Kaikesta tästä ihmisen kuuluukin selvitä minusta, elämä on kovaa eikä sen ole tarkoituskaan ole helppoa."

Esitän toisen vastakysymyksen:
yritettiinkö sinulta ostaa seksiä teini-iässä vain siksi, että satut olemaan tietyn sukupuolen edustaja? Tytötkin tuntevat itsensä luusereiksi ulkonäköpaineiden keskellä ja paineiden _lisäksi_ joutuvat kestämään seksiehdottelua.

Luuseriuden tunne on varmasti raskas kantaa, ja on ikävää, että ulkonäköpaineet ovat iskeneet sinuunkin. Mutta se, että sinulla miessukupuolen edustajana on ulkonäköpaineita, ei mielestäni yhtään vähennä tyttöjen kokemia paineita tai tee niistä puhumista turhaksi.

En allekirjoita käsitystäsi siitä, että elämän on oltava automaattisesti kovaa. Omaan elämään ja yhteiskunnan asenneilmastoonkin on mahdollista vaikuttaa. Jos elämä on kovaa, tehdään asialle jotain sen sijaan, että jäädään tuleen makaamaan.

Mies eli potentiaalinen raiskaaja kirjoitti...

Kovin on miehiä syyllistävä kirjoitus, tosin tämä on feministeille ominaista. Sen sijaan, että toteaisit teini-ikäisten ja nuorempien lapsien, sukupuoleen katsomatta, olevan raadollisia ja eläimellisiä, syytät tästä kaikesta vain ja ainoastaan miehiä.

Miehenä, tai poikana, minuakin on huoriteltu, homoteltu ja olen itse kutsunut muita poikia (ja tyttöjä) näillä nimillä. Karvojen ja rintojen kasvaminen, kehon kehittyminen eri tahtiin kuin muilla ovat pojille yhtälaisia pilkan kohteita kuin tytöillekin.

Sama jatkuu aikuisena; jos et ole kiinnostunut kun nainen itseään tarjoaa, olet homo. Naiset saavat lyödä, purra ja potkia (etenkin munille) eikä mies saa tehdä mitään. Minua on syytettyä raiskaamisesta ja olen ollut asian tiimoilta poliisikuulusteluissa ja myöhemmin selvisi, että sama nainen oli syyttänyt useampaakin miestä raiskauksesta - kaikki syyttä. Pelkäsin naisia pitkään tämän ansiosta.

Vastaukseni syy ei ole todeta, että "kyllähän meillä miehilläkin", koska tämän pitäisi olla selvä kaikille yhtään älykkäämmille ihmisille. Syy onkin, että älä syytä miehiä; syytä kusipäitä ja idiootteja. Niillä kun ei ole sukupuolta ja niitä löytyy joka puolelta.

Vähän laajempaa näkökantaa, kiitos kirjoitti...

Kivasti oli taas feministinen näkökulma tästäkin aiheesta.

Kyllä nuo 14-vuotiaiden horrottelut on tarkoitettu näille kehittyville teineille, jotka huutelevat vittua kauppakeskusten edessä, polttavat pöllittyjä röökejä ja vetävät siiderikännejä. Päällään on roiskeläppähameet ja toikat topit, naama kuin tikkurilan mainoksesta. Pissiksiä kai nämä ovat vieläkin nimeltään. Samaa kastia ne tuon pullamössö-sukupolven pojatkin on. Ysiluokalla vieläkin 150 cm pitkiä mutta käyttävät XXL-vaatteita ja tukka kasvaa naamalle. Ei noista ole mihinkään ennen kuin tosiaan vasta siellä 10 vuoden jälkeen - jos silloinkaan.

Samalla tavalla se yläaste on paskaa pojille ja tytöille, siellä joko pärjää tai syrjäytyy. Näin se vaan ikävä kyllä menee.

Keiju kirjoitti...

Kommentoin muutamia puheenvuoroja, kun bloggari ei itse ehdi tai viitsi kommentoida kaikkea hämmentävää tässä yhteydessä:

"Tomppa" syyttää kirjoittajaa vihapuheesta ja harrastaa sitä paljon suoremmin ja selkeämmin itse. Tragikoomista.

Seuraava anonyymi löisi "jonkin verran vetoa, etteivät rasistit ja fasistit ja hommaforumilaiset ole sinun mielestäsi yhtä arvokkaita kuin ylväät feministit ja eksoottiset islamistit." Minä puolestani löisin jonkin verran vetoa, ettei tämä anonyymi ole koskaan tuntenut ketään vasemmistolaista eikä vasemmistolaisen ajattelutapaa – mikäli ylipäänsä vedonlyöntiä harrastaisin.

Reb taas näyttäisi olevan ihmisiä, jotka perustelevat omaa pahuuttaan sillä, että ihminen on luonnostaan paha. Toivottavasti Reb tutustuu joskus sellaiseen ihmiseen, joka ei ole yhtään paha, jotta hänelle paljastuu, ettei pahuus ollutkaan ihmislajissa vaan ainoastaan hänessä ja kaltaisissaan (ja yhteiskuntajärjestelmässä, mutta se ei ole vielä tämän tason oivallus).

Kaivannolla lienee se pieni ongelma, että hänen oma poliittinen kehyksensä estää näkemästä asioita niin kuin ne ovat. Mitään ei näemmä voi hyväksyä, jos joukkoon lipsahtaa väärä suhtautuminen johonkin, mikä liittyy islamiin. (Edelleen Kaivanto kuvittelee, että joka ikinen feministi kannattaa kiintiöpolitiikkaa, mikä on sinänsä hämmentävän yleinen yleistys.)

"Mies eli potentiaalinen raiskaaja" on puolestaan kärsivä mies, lähellä vollottavan rock-iskelmän arkkityyppiä, joka pyrkii ilmaisemaan, ettei nainen (kuten alkuperäisen tekstin kirjoittaja) voi ymmärtää miehistä kärsimystä. Loogisesti näin ollen hän ei itse pysty ymmärtämään naisten kokemuksia. Minkä tähden hän sitten kirjoittaa niin kuin olisi ymmärtävinään? Älkää, miehet, väheksykö tyttöjen ja naisten saamaa kohtelua, kun ette ole itse koskaan olleet tyttöjä tai naisia.

Ystäväni, jolle ensimmäisessä kommentissa sanoin linkittäväni blogitekstin, sanoi kirjoituksen olleen oikein hyvä, mutta "kommenteista valtaosa kamalia, inhottavia äijiä". Tähän yhtynee myös moni miespuolinen kommentoija, vaikka nuo äijät eivät sillekään anna mitään arvoa.

Anteeksi ja hyvää päivänjatkoa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaikesta voi minun mielestäni syyttää seksuaalisuutta ja evolutiivista voimaa, jotka ovat luonteeltaan hyvin väkivaltaisia ja armottomia voimia. Siinä missä nainen kärsii objektivoinnista, kärsii mies miehuuden puutteen tuomasta mitättömyyden ja masennuksen tunteesta. Se on mies, joka päätyy itsemurhaan, koska miehistä ei meidän yhteiskunnassa tarvitse välittää. Naiset valitsevat vahvan uroksen ja jättävät heikot miehet syrjäytymään, alkoholisoitumaan ja tappamaan itsensä.

Yksi vaihtoehto on sitten irtaantua näistä evolutiivisista voimista, jotka johtavat polarisoitumiseen. Tämä tarkoittaa ihmisten tasapäistämistä ja individualismista luopumista ja paluuta yhteisölliseen kulttuuriin. Esim. Tiibetissä tuskin miehet lesoavat ja naiset pukeutuvat kuin "lutkat".

Onko kirjoittaja valmis luopumaan individualimista yliseksualisoitumisen hävittämiseksi?

Emilia Kukkala kirjoitti...

Valtaosalle kommentoijista:

Puhutaan siitä, että aikuiset miehet kiusaavat pikkutyttöjä. Jostain syystä tästä ei kuitenkaan voida puhua: on etsittävä asiaintilalle syytä ja oikeutusta individualismista, vapaasta seksuaalisuudesta, evoluutiosta... Mistä tahansa, aina maailman ääristä asti, kunhan ei tarvitse keskustella itse asiasta.

Jonkun mielestä meikkaavaa tyttölasta kuuluukin huoritella. Pyydän vielä kerran, kauniisti: aikuinen, katso itseäsi.

Aiheen välttelyn vaatiminen menee naurettavuuksiin asti: kun kerran maailmassa on muitakin asioita vialla, miksi kirjoitat tästä? Kysyn: miksi en?

Jokunen syyttää tekstiä liioittelusta tms. Sanon: en tiedä, missä pullossa olette kasvaneet, mutta tämähän on se pehmennelty versio. Kevyttä kamaa. Teksti on kertomus siitä, mitä minä - ja mitä ilmeisimmin aika moni muu - näin, koin ja tunsin teinityttönä. Ei se ole valetta, se on totisinta totta.

Ehkä eniten kertoo se, että monet näkevät siinä sellaista, mitä en siihen ole kirjoittanut: miesvihaa ja miesten syyllistämistä.

Minähän kirjoitin rakastavani miehiä. Kehuin ja kiitin heitä.

Ja kyllä ne miehet sieltä itsensä tunnistivat.

Kusipäille taas ei mikään riitä. Kusipäitä en kiittele, enkä kehu. He osasivat ilmeisesti sijoittaa itsensä tekstiini ilman apuanikin.

Keiju ja Partisaani armeliaasti jo säästivätkin minut lopuilta "itse olet kakkapylly" -argumentteihin vastaamiselta tekemällä sen uhrautuvasti itse.

Juha: Kiitos kauniista sanoistasi. Tyttäresi taitavat olla onnekkaita.

Kuten kirjoitin, pidän monta sellaistakin miestä feministinä, jotka eivät sitä välttämättä ääneen sano tai tunnusta olevansa. (Jostain syystä helpompi on sanoa olevansa vaikkapa antirasisti.) Sen nyt vain huomaa ihmisestä, jos hän kunnioittaa muita tasavertaisinaan. Tämä tasavertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden taju ei ole ainakaan oman kokemukseni mukaan mitenkään riippuvainen mistään ulkoisesta seikasta, kuten vaikkapa iästä tai koulutustasosta.

En ole rakastunut sanoihin, mutta joskus on hyvä kysyä myös, kuka hyötyy niiden käyttämättä jättämisestä. Ääriesimerkki: olin hiljattain muutoksen Jari Leinon kanssa Yliopisto-tv:ssä keskustelemasa. Hän vastusti rasismi-sanan käyttöä. Siksi käytän uhallanikin feminismi-sanaa humanismin tai tasa-arvon sijaan, vaikka se kyllä sisältyy viimeksimainittuun - monen muun tarpeellisen aatteen ja liikkeen tavoin.

Emilia Kukkala kirjoitti...

PS. Ai niin. Kiitokset kommentoinnista myös "Yhdelle uudelle anonyymille"!

Janne Kuusinen kirjoitti...

Kaivannon käyttämä termi "hyödylliset idiootit" on alun perin ilmeisesti Kominternin pääsihteeri Manuilskyn rauhanidealisteista käyttämä kutsumanimi (Lähde: Pulkkinen, Romaanihenkilön kuolema, s.456).

Toivo alkaa siitä mihin rauhan ja idealismin synonymisointi loppuu.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Ylläolevassa tais olla viisautta enemmän kuin koko ketjussa yhteensä.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomessa on malkaan (katon tukihirsi"

Tarkoitatko sitä, mitä Suomessa kutsutaan vuoliaiseksi vai sitä, joka katon harjalla on kurkihirsi? Malkoja ne eivät ole kumpikaan. Malka pitää paikallaan vesikatteena olevaa tuohikerrosta.

Hyvin saivarreltu, vaan eipä ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Emilian kirjoituksesta paistaa taas vahvasti monilla naisilla tyypillinen kaksinaismoraalinen suhtautuminen miesten kontaktin ottamiseen. Vanhat, varakkaat ja mahakkaat, kirjoittaa Emilia. Olisiko tilanne ollut eri jos seksin vonkaaja olisikin ollut nuori, varaton ja pyykkilautavatsainen?
Naisille itse asia ei taidakkaan olla ongelma vaan tekijä?

Emilia Kukkala kirjoitti...

Kaksinaismoraalia on siis tämä: teinityttö, miltei lapsi vielä, ei hirveästi diggaa siitä, että joku sen isoisän ikäinen epäviehättävyys yrittää ostaa siltä seksiä? Verrattuna esimerkiksi siihen, että sen omanikäinen kiva ja kivannäköinen poitsu olis pyytänyt sitä kahville? Trollollol. Etkö parempaan pysty?

Anonyymi kirjoitti...

Hieno ja liikuttava kirjoitus. Näin miespuolisena ei välttämättä edes tiedä kaikkea tällaista tapahtuvan. Onneksi en ole itse koskaan isommin ääliöillyt.

tv. satunnainen miespuolinen lukija

laxsoppa kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogitekstistä! Kommentoijille paria poikkeusta lukuunottamatta sen sijaan ei heru kiitoksia. Miksi ei vihdoin voida puhua teinityttöjen kohtelusta ja asemasta ilman, että keskustelu pitää heti viedä islamiin, miessukupuolen kollektiivisesti konstruoituun seksinpuutteeseen tai IHAN MIHIN TAHANSA MUUHUN kuin teinityttöjen kohteluun?

Mutta ai niin, ei yhteiskunnan alimmasta saastasta tarvitse välittää - keskitytään "oikeisiin ongelmiin". Teinitytöt, jotka ovat kaksinverroin ali-ihmisiä (sekä teinejä että naspuolisia), ovat epäoleellisia huolimatta siitä, että kyseessä ovat tulevien sukupolvien äidit, tädit, opettajat, kaupankassat, pörssimeklarit ja presidentit.

Pantterin puremat herättävät kuitenkin toivoa siitä, että jossain vaiheessa asiallista keskustelua saadaan aikaiseksi. Kiitos vielä kerran loistavasta blogista.

Entrooppi kirjoitti...

Hyvä blogi, kiitti!
En nyt sanoisi ihan vastaukseksi, mutta kirjoitin tämän innoittamana:

http://tuopuoli.blogspot.com/2011/10/luin-seuraavanlaisen-blogin-tallaisessa.html

Anonyymi kirjoitti...

Olen nainen ja mielestäni naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia, hyvin erilaisia, mutta yhtä arvokkaita. Olen itsekin kokenut nuo vaikeat yläastevuodet huoritteluineen.

Silti haluan irtisanoutua feminismistä täysin, sillä olen niin kyllästynyt näihin ahdasmielisiin kirjoituksiin, joista kumpuaa sekä miesviha tämän kirjoittaja itseinhoinen naisviha.

Tietysti täytyy ymmärtää, että kirjoittaja on aika nuori, olin itsekin 20-vuotiaana aikalailla samoilla linjoilla. Koita kuitenkin miettiä asioita miestenkin näkökulmasta, kyllä se yläaste on heillekin ihan yhtä kamalaa aikaa.

Mielestäni nykyään feminismi on tuhoisa aate, joka ei edistä tasa-arvoa millään lailla.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Entrooppi, blogauksesi oli tosi hyvä!

Ed. Anonyymi: Ei hirveän vahvaa, jos ainoat vasta-argumenttisi ovat pehmeää höpöfreudilaista sohvapsykologiaa sinulle tuntemattoman kirjoittajan sielunelämästä (jonka luulet jostain käsittämättömästä syystä tuntevasi) ja perustelemattomia "mielestäni" -heittoja. Ne eivät siis edes liippaa läheltäkään kirjoitusta ja käsiteltävää asiaa - paitsi siltä osin, että myönnät itsekin kirjoitukseni kohteena olevan ongelman olemassaolon.

Emilia Kukkala kirjoitti...

PS. Laxsoppa! Sun blogistasi pidin myös. Ja (semminkin näin puoli-inarilaisena) myös kuvista.

H kirjoitti...

Tosi huikeita kirjoituksia sulla, mutta tuo pinkkiväri tummalla pohjalla on jostain syystä ainakin omalta näytöltä ja näillä silmillä vaikea lukea...

Anonyymi kirjoitti...

Teini-ikä on kieltämättä rankkaa aikaa, mutta ei pelkästään tytöille ja myös pojille. Homottelu ei ole yhtään sen harvinaisempaa tai vähemmän hajoittavaa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kyseiset termit vain harvoin käyttäjänsä suussa on sanottu siinä tarkoituksessa, että sanoja ajattelisi kohteen olevan prostituoitu tai homoseksuaali. Nämä kaksi termiähän ovat lähinnä vain "vakiintuneet" suomenkieleen haukkumasanoiksi. Vähän samaa tyyliin englantia äidinkielenään puhuman sanomana f... tuskin tarkoittaa, että hei lähdetäänpä tästä köyrimään :D

Tuomioistuisissa annetut raippatuomiot ja "huorittelu" ovat todella janan ääripäitä. Eivätkä edes saman janan. Suomessa huorittelu tulkitaan ymmärtääkseni rikokseksi, joten vertaus oli aika surkea. Lisäksi se, että yhdistät sovinismin ja rasismin, niin automaattisesti katsot, että naiset olisivat kollektiivisesti ryhmä, joka rajautuu tämän rasistien tai muilla epätasa-arvoisilla tavoilla ajattelevien/toimivien ihmisten ulkopuolelle. Ei kovin feminististä.

Muista kuitenkin, että vaikka teitä naisia "huoritellaan", teille tehdään sopimattomia ehdotuksia ja päällänne on tietyissä paikoissa lasikatto niin suomessakin kaikkein huonoiten elämässä pärjäävät ovat järjestään miehiä, joilla ei ole kattoa lainkaan. Oletko koskaan miettinyt miksi naiset niin harvoin syrjäytyvät?

Samoin kannattaa muistaa, että ne munalliset suomalaiset juntit olisvat kuitenkin liki ensimmäisiä munallisia juntteja maailmassa, jotka olivat sitä mieltä, että "munattomille" kuuluu äänioikeus ja ensimmäisiä, jotka päästivät heidät edustamaan kansaa.

Emilia Kukkala kirjoitti...

^Melko pitkälliseen jorinaan taas puettu edellä mielipide, ettei näistä asioista saisi puhua.

Anonyymi kirjoitti...

** Toki saa ja pitääkin. Mistä moisen johtopäätöksen vedit? Toivoin vain, että pohtisit asioita laajemmin myös näiden "munallisten junttien" kannalta. Feministihän kuitenkin olet? Saattaisipa tosiaan sellainenkin harvinaisuus muuttua yleisemmäksi Suomessa kuin "munallinen" feministi :D. Mukavaa Kevättä!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Eli järjestys on edelleen se, että tyttöjen on ensin ymmärrettävä heitä ahdistelevia kusipäitä, ennen kuin voivat vaatia keneltäkään ymmärrystä itselleen? En voi kannattaa.

Anonyymi kirjoitti...

**Blaah. Olet hyvä esimerkki siitä, että alkuun kun kirjoituksiasi lukee niin tulee vaikutelma vihaisesta ja älykkäästä "Lisbet Salander" -tyyppisestä nuoresta naisesta, jolla olisi oikeasti jotain fiksua sanottavaa ja substanssia kirjoitusten takana. Kuitenkin kuten niin usein niin keskustelusta jää kuitenkin lopulta käteen vain "vihainen wannabe", koska et uskalla lähteä asialinjalle. So boring..

"Ah women, they make highs higher and lows more frequent"

Take care sweety ;D

Emilia Kukkala kirjoitti...

Taitavat olla tässä keskustelussa ihan muita ne, ketkä eivät uskalla.

Take care, dumbass.

Emilia Kukkala kirjoitti...

PS. Omituiset wannabe-kommentit kertovat enemmän susta kuin musta.