14.11.2011

Asioista niiden oikeilla nimillä

Kolumnini Kansan Uutisten Viikkolehdessä

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Emilialta. Tilastot vuosilta 2003-2007 lapsisurmista kertovat seuraavaa. 20 lasta äidin tappamia, 7 isän ja 2 veljen. Että tämmösiä.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Pitää paikkansa.

Kirjoitukseni käsitteleekin ensisijaisesti perhesurmia, ei lapsensurmia. Perhesurman taas tekee useimmiten mies:

http://acta.uta.fi/teos.php?id=10735

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/2011/10/1419183/lauerma-perhesurmat-suomessa-harvinaisia

Emilia Kukkala kirjoitti...

PS. Niin ja sinänsä ei ole mitenkään hirveän yllättävää, että ne jotka lapsen kanssa kotona yhä edelleen enemmän ovat ja lapsia hoitavat, ovat myös useammin lapsen surmaajia. Eihän sellainen onnistu murhaamaankaan, joka ei tekemisissäkään ole.

Tub@ kirjoitti...

Hi, happy days!:) i like your blog!!:) Loves from Turkey!:)

http://www.tuubasah.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Niin, että jollain tasolla se murhapotentiaali on sama sekä miehellä että naisella. Kuka eniten on tekemisissä..... Siksi kai miesten ja naisten välisetkin tilastot keikkuu aikalailla tasalukemissa. Vakavan väkivallan osalta.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Potentiaali varmaan onkin sama, mutta jos tekoja katsotaan, niin kyllä miehet surmaa kumppaninsa useammin kuin naiset. Sen löydät mistä tahansa lähteestä (mm. täältä http://www.optula.om.fi/Etusivu/Tutkimusalueet/Kriminologinenyksikkotutkimusalueet/Henkirikollisuudentutkimus).

Tilastokeskus (poliisin tilastoista) http://www.stat.fi/til/polrik/2005/polrik_2005_2006-04-04_tie_001.html ja THL http://www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/13275 väittäsivät niinikään, että parisuhdeväkivallan uhrikin olis useammin nainen.

Kaikissa pahoinpitelyissä ja tapoissa taitaapi mies olla vielä useammin tekijä, mutta niinpä on uhrikin useammin mies. Ei sen puoleen, naisten osuus on varmaankin kasvussa jotakuinkin kaikissa näissä.

Ettei nyt ihan mutulla mentäs.

Anonyymi kirjoitti...

Noista tilastoista voi tehdä sellaisiakin mielenkiintoisia havaintoja kuin, että Suomessa lähisuhdeväkivalta on ollut vuosina 2002-2007 voimakkaassa laskussa ja nuorten vakavassa seurusteluväkivallassa on uhrina 82 prosenttisesti poika.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Lähde? Sekä mitä vakavalla väkivallalla tarkoitetaan, sisältääkö se tässä myös psyykkisen?

Poliisin tilastojen mukaan yhdeksän kymmenestä 15-17 vuotiaana seurustelusuhteessaan väkivaltaa kokeneista on tyttöjä. Toki voi olla, että poikien kynnys ilmoittaa on korkeampi, muttei se yksin varmaan suhdelukua miltei päinvastaiseksi käännä. Löytyy mm. täältä: https://www3.cepol.europa.eu/dspace/bitstream/123456789/6641/1/Raportteja%2089.pdf

Tämän http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/11/1233622/yhdeksasluokkalaiset-kokevat-vakivaltaa-seurustelusuhteissaan mukaan myös vakavin seurusteluväkivalta kohdistuu tyttöihin.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117321-ss-nuorten-parisuhteissa-tytto-lyo-useammin

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011112314810246_uu.shtml
Tässä jutussa puhutaan lapsensurmasta, jonka rangaistusasteikko lähtee neljästä kuukaudesta ja loppuu neljään vuoteen vankeutta. Mielestäni koko rikosnimike pitäisi poistaa tai ainakin sen sisältö tulisi muuttaa siten, että myös mies voidaan tuomit ko. rikosnimikkeen perusteella.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Toki, jos mies "synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa" niin tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Emilia, miltä kuulostaisi rikosnimike vaimonsurma? Jos mies kokee avioeroprosessin niin raskaasti, että masentuu, vaan ei ihan syyntakeettomaksi asti, otettaisiin käyttöön nimike vaimonsurma. Rangaistusasteikko olisi samanlainen kuin lapsensurmassa naisille. Perhesurma=lapsensurma.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Nainenkin eroaa. Mies ei synnytä.

Emilia Kukkala kirjoitti...

PS. En erityisemmin pidä siitä, että anonyymit kutsuvat nimeltä. Ei ole tehty sinunkauppoja.

Anonyymi kirjoitti...

Samat säännöt molemmille sukupuolille. Miksi se on niin vaikeaa, Emilia?
T. Jyri Hasa

Emilia Kukkala kirjoitti...

Nimenomaan, Jyri. Miehetkin synnyttämään, niin saadaan sitten heillekin lapsensurma-nimike käyttöön.

Älä rinnasta asioita, jotka eivät ole rinnastettavissa. Noin ontuvalla logiikalla ei voi käydä keskustelua.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Lainsäädännössämme huomioidaan yleensäkin tekijän alentunut syyntakeisuus. Näin myös ns. lapsivuodepsykoosissa. Itketkö siis sitä, että syyntakeisuus huomioidaan vai sitä, ettei mies voi sairastua lapsivuodepsykoosiin?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00381

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo91651&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mieskin voi sairastua psykoosiin ja lapsen syntymä voi olla yksi psykoosin käynnistävä tekijä.En ole vaatimassa alentuneesti syyntakeisille kovempia rangaistuksia vaan ihmettelen näitä kaksois standardeja. Mitä muita psykooseja lainsäädäntö ottaa huomioon samalla tavalla kuin lapsensurma tapauksissa.
t. J H

Emilia Kukkala kirjoitti...

Niin voi, mutta ei lapsivuodepsykoosiin. Psykoosissa surmannut mies taas tuomitaan eri perustein kuin syyntakeinen.

http://www.youtube.com/watch?v=v1PBptSDIh8

Emilia Kukkala kirjoitti...

Edit. Jyri Hasan "yhyy olet miestenvihaaja" -kommentti armeliaasti poistettu paskana argumentointina (ja sitä paitsi valheellisena väittämänä). Aikuiset ihmiset esitelkööt typeryyttään toisaalla toisilleen. Tervetuloa takaisin heti, kun opit käyttäytymään - ja mieluusti myös ajattelemaan (loogisesti, helpottaa keskustelua).