5.2.2012

Herra presidentti, voisitteko ystävällisesti paskantaa päälleni

No niin. Nyt on se aika, kun suomalaiset saavat presidentin, jonka ovat ansainneetkin, ja jota on mediassa messiaana juhlittu jo vuosikausia.

Itsehän juhlin lähinnä sitä, ettei hän ainakaan ole enää päivänpolitiikassa. Uuden presidenttimme valtiovarainministeri-kautena 1996–2003 tuloerot räjähtivät käsiin ja leipäjonot moninkertaistivat pituutensa. Kunnioitettava saavutus, muusta poliittisesta urasta puhumattakaan! Ainakin mies on pääoman puhemiehenä ollut varsin linjakas.

Presidentillä ei ole juuri muuta virkaa kuin "arvojohtajuus". Nykyaikaisessa demokratiassa ei tosin tarvitsisi olla sitä vähää. Mutta koska näin nyt ainakin nimellisesti vielä on, olen hyvää hyvyyttäni suomentanut kirjeen, jonka arvojohtajamme taannoin lähetti suuresti arvostamalleni Hymy-lehdelle. Sillä olisihan se hauskaa, jos arvot olisivat jääneet epäselväksi jollekulle äänestäjistä.

Kuten tiedätte, poliitikot ovat vähän ympäripyöreitä puheissaan; toimittajien tehtävä on kääntää nämä asiat selkokielelle. Poikkeuksena kirjeen otsikko "Työhön syrjäytymisen ehkäisemiseksi", joka on niin kryptinen, ettei politiikan iltatoimitusvuoromme sitä kyennyt kääntämään.

Niin, se kirje.

Työhön syrjäytymisen ehkäisemiseksi

"Olen usein puheissani ja kirjoituksissani ilmaissut huoleni syrjäytymisestä. Samaan aikaan, kun on puhuttu uhkaavasta työvoimapulasta, huomataan, että 50 000 nuorta on ikään kuin yhteiskunnalta kateissa, eivät koulutuksessa, eivätkä työelämässä."

= Olen huolissani siitä, että meillä on 50 000 nuorta, jotka eivät ole pakkotyössä haistapaskapalkalla tai muuten takomassa palloa jalkaansa. Ne nilkit on kaivettava esiin vaikka väkisin.

"Syrjäytyneisyys merkitsee osallistumattomuutta yhteiskunnan ja yhteisöjen toimintoihin. Se johtaa huono-osaisuuteen ja köyhyyteen, usein myös avuttomuuteen ja pahaan oloon sekä sairauksiin."

= Se, että ette ole tiukassa kontrollissa, pelottaa meitä ihan oikeasti. Mutta teidän köyhyytenne, sairautenne, ahdistuksenne ja osattomuutenne on ihan omaa syytänne. Mitäs ette leiki tätä leikkiä meidän säännöillämme.

"Otan esiin toisenkin, ehkä vielä hälyttävämmän luvun, joka kertoo, että monissa suomalaisissa perheissä asiat ovat huonosti. Lähes 10 prosenttia kaikista alle 18-vuotiaista lapsista tarvitsee yhteiskunnan apua turvallisen kasvun ja kehityksen varmistamiseksi, eli lastensuojelun toimenpiteitä."

= Yhteiskunta on hyvä ja armollinen. Teidän perheenne ovat perseestä.

"Perheet hajoavat entistä useammin, se on osaltaan aiheuttanut huostaanottojen lisääntymistä viime vuosina."

= Kuten sanoin, teidän perheenne ovat perseestä. Mitäs ovat. Sitä paitsi, kyllä pitää vähän turpaan ottaa ja raiskautua ehjän perheen vuoksi. Aina voi antaa anteeksi.

"Epäterveelliset elämäntavat lisääntyvät."

= Mitä? Mistä köyhät saa kokkelia?


Tämä kuva on tässä siksi, että ette huomaisi vikaa html-koodissa ja että unohtaisitte huumeet.

"Myös vanhusten yksinäisyys on riskitekijä."

= Onko tässä maassa vielä joku nainen, joka ei suostu omaishoitajaksi; joku hoitaja, joka ei suostu enää taipumaan yhtään?

"Vaarana tietysti on, että ongelmatapausten määrä kasvaa uusien sukupolvien varttuessa, siksi tähän epäkohtaan olisi pystyttävä tarttumaan."

= Vaarana on tietysti, että kontrollimme ulkopuolella olevien jälkikasvusta kasvaa samanlaisia kapinallisia. Näiden epäilyttävien yksilöiden lapset on saatava uudelleenkoulutettaviksi.

"Ensisijainen ongelmien synnyttäjä ja kääntäen myös niiden poistaja on työttömyys tai työllisyys. Kun kaikki tiedämme, minkälaisissa ongelmissa maailman, Euroopan ja Suomen talous painii, on selvää, että työllisyyden kehittyminen parempaan suuntaan ei ole ensisijainen ennuste, päinvastoin. Työttömyyden hoitaminen on kallista, mutta työllistäminenkin, jos se tapahtuu vain keinotekoisia työpaikkoja luomalla, maksaa niin kunnille kuin valtioillekin, ja yritysten mukaan saaminen on vaikeaa."

= Asikkalan Asikkalan puiset rattaat, puiset rattaat, puiset rattaat. 

"Järkevälle työllistämiselle on myös lainsäädännöllisiä, asenteellisia ja työmarkkinapoliittisia esteitä. Olisi jälleen aika käynnistää suomalaisen työn, ennen kaikkea nuorten työn jälleenrakennusohjelma."

= Ihmisten orjuuttamiselle on lainsäädännöllisiä, asenteellisia ja työmarkkinapoliittisia esteitä. Olisi jälleen aika käynnistää suomalaisen pakkotyön, ennen kaikkea nuorten pakkotyön jälleenrakennusohjelma.

"Uskon, että ongelma tunnetaan ja halutaan ratkaista, mutta kun sen syyt ja ratkaisut ovat usein monisyisiä, on tuollainen poikkihallinnollinen pohdinta välttämätöntä."

= Uskon, että ongelma tunnetaan ja halutaa ratkaista, mutta kun sen syyt ovat hupsistakeikkaa meikäläisissä ja ratkaisut usein epäinhimillisiä, on tällainen entistä enemmän humaaniudella persettä pyyhkivä pohdinta välttämätöntä.

"Arvostan suuresti ihmisten vapaaehtoista työtä lähimmäistensä hyväksi niin yksilöinä kuin järjestöissäkin. Tällainen tuki toimii usein nopeammin ja paremmin kohdentuen, kuin yhteiskunnan hyvätkään järjestelmät. Pohdinnoissakaan ei pidä unohtaa tällaisen toiminnan edellytysten parantamista."

= Arvostan, että joku köyhä ja empaattinen hupsu hoitaa yhteiskunnan ensisijaiset tehtävät ja kaikille ihmisille universaalisti kuuluvat oikeudet ilmaiseksi.

"Ja muistutan, että me kaikki olemme toimijoita tässä. Jokaista meitä lähellä voi olla joku, joka on vaarassa joutua ulos. Joskus se on hyvin pienestä kiinni. Meidän oma etummekin on, että kaikki nuoret pysyvät matkassa. Heitä tarvitaan rakentamaan Suomea."

= Vittu että hävettäs, jos oma poika olis joku köyhä narkkari.

Np. Kallio Underground  – Paska asenne

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tämä on sitä oikeaa medialukutaitoa. olet mahtava.. mahtava!

Keiju kirjoitti...

Hei, kiitosta! Aion lainata ja käyttää tuota "Asikkalan Asikkalan puiset rattaat" -kohtaa.

Eräältä toiselta nettikirjoittajalta lainaan puolestani seuraavan: "Good for Sale. Bad for free."

Anonyymi kirjoitti...

Jos saisit diktaattorin valtuudet, niin mitä sinä tekisit?

Eli onko sinulla ratkaisu itselläsi, vai haukutko vain?

Mitä olisit mieltä siitä, että Suomi jaettaisiin alueellisesti kahteen eri valtioon: vasemmistolaiseen ja oikeistolaiseen? Toisin kuin Koreoiden jaossa, suomalaiset saisivat valita, kummassa asuvat.

- Lampelto

P.S. Miksi et salli kommentointia Uudessa Suomessa?

Emilia Kukkala kirjoitti...

Hei Lampelto,

Ei se ole vaihtoehto, en todella haluaisi diktaattorin valtuuksia, enkä toivo niitä kenellekään muullekaan. Mutta jos olisi, tekisin minkä asian suhteen? Oletan, että puheena olevan asian, eli presidentti-instituution. Sen lakkauttaisin tarpeettomana ja vanhanaikaisena.

Kritiikkiä voi toki kutsua haukkumiseksi, jos ei ole lainkaan kiinnostunut siitä, mitä presidenttimme on mieltä, vaan ahdistuu siitä, että joku käyttää blogitekstissä rumia sanoja.

PS. Se lukee siellä:

"Nettipeelot voivat heittää paskaa omilla sivuillaan. Asialliset keskustelijat keskustella asiallisesti keskenään. Tekstejäni minulla ei ole tarvetta selitellä ja keskustella saan ihan kylliksi reaalielämässäni."

= ei minulla ole aikaa eikä yksityishenkilönä kiinnostusta länkyttää kaikenlaisten puupäiden kanssa. Erityisesti siksi, että olen jo yrittänyt.

Janne Kuusinen kirjoitti...

Kerran netissä, aina netissä... Kai olet tietoinen siitä, että kun jonain päivänä olet Vasemmistoliiton päädomina, tämä teksti nostetaan jostain esiin?

No, pääasia joka tapauksessa, että kirjoitat omalla nimelläsi ja seisot sanojesi takana. Onnittelut myös siitä, että olet estänyt kommentoinnit toisessa mediumissa. Minun ainakin on nimittäin ikävä yksipuolisesti viestiviä tekstejä.

Sauli Niinistö on Suomen tasavallan 12.presidentti, mutta myös sen ensimmäinen predestidentti. Itse kukin voi tahollaan miettiä, miten taannoinen, "Haavisto-hysteriaksi" haukuttu lukeneiston liikehdintä eroaa vuosia kestäneestä Niinistö-profetiasta.

Eli "Saulista [i]tulee[/i] presidentti, jos se vain suostuu ehdokkaaksi". (Sininen Raamattu / Kok. 3:28)

Voi hyvin!

Emilia Kukkala kirjoitti...

Keiju, käytä vapaasti!

Janne, erittäin tietoinen. :) Äläkä huoli, en mä pyri sellaiseksi. Enkä mihinkään muuhunkaan sellaiseen asemaan, jossa joudun tukkimaan turpani yksityishenkilönä.

Inehmo kirjoitti...

Kirjoituksesi on koomisen poleeminen, se vääntää mahdollisimman kyynisesti ja ivallisesti epäsuotuisan luennan Niinistön kirjeestä. Kommunikaatiofilosofiasta tutut "principle of charity/humanity" on kiva hylätä kun repostellaan poliittisen vastapuolen sanomisia. Jää nähtäväksi, miten suuri realismipitoisuus tässä huumoripläjäyksessä lopulta on, mutta maailma ainakin olisi hurjasti mielenkiintoisempi paikka, jos näennäisen kuivasta ja maltillisesta Niinistöstä paljastuisi tuollainen verikouraoikeistolainen raaka orjapiiskuri.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Inehmo: "näennäisen kuivasta ja maltillisesta", kuten itsekin kirjoitit. Kun tekoja tämä näennäisyyden takana katsotaan, niin totuus onkin ihmeellisempää kuin ikävän karikatyyrini taru. Jatkoa ajatellen toivon tietysti kovasti olevani väärässä. Että Niinistö onkin meille kaikille ihan tosi hyvä presidentti. Sitten voinkin äänestää häntä toiselle kierrokselle ja "ei ole mitään pelättävää", kuten Lipponen sanoisi.

Emilia Kukkala kirjoitti...

*kierrokselle = kaudelle (my bad)

Anonyymi kirjoitti...

"Hei Lampelto,

Ei se ole vaihtoehto, en todella haluaisi diktaattorin valtuuksia, enkä toivo niitä kenellekään muullekaan."

Tällä kysymyksellä on tarkoitus tiedustella henkilön poliittisia linjauksia ja visioita. Toisin sanoen näkemystä siitä, millainen on ihanne yhteiskunta ja miten sinne päästään.

"Mutta jos olisi, tekisin minkä asian suhteen? Oletan, että puheena olevan asian, eli presidentti-instituution. Sen lakkauttaisin tarpeettomana ja vanhanaikaisena."

Eikös se ole siinä mielessä moderni, että se on melko lailla seremoniallinen? Oliko Halonen sinusta huono presidentti ja käyttikö hän valtaansa sinusta väärin?

"Kritiikkiä voi toki kutsua haukkumiseksi, jos ei ole lainkaan kiinnostunut siitä, mitä presidenttimme on mieltä, vaan ahdistuu siitä, että joku käyttää blogitekstissä rumia sanoja."

Hienoa on toki tavallaan se, että tekstisi oli agitoiva ja saattoi herättää poliittisesti nukkuvia samalla tavalla ajattelevia (tai eri tavalla). Toisaalta voi kysyä, oletko oikeasti jokaisen asian kohdalla sitä mieltä mitä sanoit. Niin törkeänä ja välinpitämättömänäkö näet Sauli Niinistön ihmisenä?

"PS. Se lukee siellä:

"Nettipeelot voivat heittää paskaa omilla sivuillaan. Asialliset keskustelijat keskustella asiallisesti keskenään. Tekstejäni minulla ei ole tarvetta selitellä ja keskustella saan ihan kylliksi reaalielämässäni."

"= ei minulla ole aikaa eikä yksityishenkilönä kiinnostusta länkyttää kaikenlaisten puupäiden kanssa. Erityisesti siksi, että olen jo yrittänyt."

Blogialusta sallii moderoinnin eli voit laittaa suut suppuun typeriltä nettipeeloilta. Minä haluaisin keskustella sen takia, että näen argumentoinnin pelisääntönä järjen ja evidenssin, jonka päämääränä on päästä niin lähelle järjellistä totuutta kuin suinkin. Jos isket tiskiin lyömättömiä argumentteja kantasi puolesta, alan ajattelemaan samoin. Luulisi sinulla löytyvän alapäätä kilvoitella järkevimmästä argumentoinnista, päihittää vastapuoli ja osoittaa hänelle kaapin paikka. Ainahan voi olla niin, että sinä olet oikeassa. Eikö olisikin hienoa saada järjelle omistautunut oikeistolainen ajattelemaan "oikein".

Emilia Kukkala kirjoitti...

Ymmärsin kyllä, mutta aikani on rajallinen kovin perusteelliseen ihanneyhteiskuntani luonnosteluun tässä ja nyt - olkoonkin, että on kiva kuulla asian sinua kiinnostavan.

Lyhyesti voisin todeta: vapaa ja tasa-arvoinen. (Voisin toki jatkaa listaa: humaani, avoin, ekologinen, turvallinen jne...) Vapaa sikäli, ettei ihmisten olemista, liikkumista ja elämistä rajoiteta enempää kuin on aivan välttämätöntä 2. myös siinä suhteessa, että turvataan kaikille sekä mahdollisimman tasa-arvoiset lähtökohdat että tasapuoliset mahdollisuudet elämässä. Tämä edellyttää myös rakenteellisten eriarvoisuuksien huomaamista ja purkamista. Lisäisin määritelmään ehkä solidaarisuuden: ettei yhdenkään yhteiskunnan kaikki toiminta, moraali ja vastuu rajaudu vain siihen itseensä. Keinoja, jotka suurin piirtein ja useimmiten allekirjoitan, voit lukea esimerkiksi vasemmistoliiton puolue-, vaali- ja tavoiteohjelmista. Turhaan niitä tähän uudestaan kirjoitan.

Halonen oli ihan okei presidentti. Ainakin mainettaan paljon parempi. Ja tokihan niin kauan kuin meillä presidenttejä vielä on, on suotavaa, että he ovat mieluummin hyviä kuin huonoja.

Sauli Niinistöstä ihmisenä en tiedä mitään, eikä minua oikeastaan kiinnostakaan. Henkilökohtaisella tasolla en siis tietenkään voi sanoa hänestä yhtään mitään, mutta poliittisena toimijana - kyllä, olen pitkälti karikatyyrini kannalla. Perusteita voit etsiä hänen tekemistään päätöksistä, kannanotoista ja linjauksista = hänen tekemästään politiikasta.

Minulla ei ole tarvetta eikä kiinnostusta käännyttää ketään, vaikka tokihan kuvailemasti kaltainen tilanne on aina herkullinen. Joskus käy toki niinkin, että tulen itse "käännytetyksi" - jos tarkoitat tällä mielipiteensä muuttamista paremman tiedon valossa.

Arvostan suuresti asennettasi keskusteluun (harvinaista nykyisessä keskustelukulttuurissa) ja - kuten aivan oikein arvelit - nautin myös asiallisista väittelyistä, mutta ei minulla yksinkertaisesti ole sellaiseen aikaa netissä. Nykyisin olen enemmänkin pyrkinyt pidättäytymään pitkällisistä nettikeskusteluista (jopa omassa blogissani), koska jos lähtisin jokaiseen vähänkin fiksuun mukaan (typeristä nyt puhumattakaan), en ehtisi muuta tehdäkään. Ja kuten todettua, keskusteluntarpeeni tulee tyydytettyä muutenkin, ja käännyttämistarvetta minulla ei ole. Toki joskus edelleenkin tulee lyhyesti vastailtua tai heitettyä kommentteja (kuten nyt tästäkin huomaat).

Mutta lähinnä minusta vain on ihan kivaa julkaista tekstejä ja antaa niiden kantaa itse itsensä tai olla kantamatta. Herättää ajatuksia tai olla herättämättä. Vituttaa tai riemastuttaa. Olen kirjoittaja, en toripoliitikko.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Ts. lyhyesti vielä: tämä blogi on täällä siksi, että laitan siihen näitä tekstejäni luettavaksi - ottakaa tai jättäkää, digatkaa tai vihatkaa, kaikki käy - ei siksi, että kirjoittaja etsii keskusteluseuraa.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä muu syy sinulla voi olla kirjoittaa yhteiskunnasta, jos ei totuuteen pyrkiminen omassa ajattelussasi ja totuuteen johdattaminen muiden ajattelussa? Taiteessa pointtina voivat olla tunteet, mutta yhteiskunnassa ja politiikassa järjellinen totuus.

Itse asiassa minä haluan käännyttää tai tulla käännytetyksi. Olen itsekin opiskelija Tampereen yliopistolla. Voisinko joskus keskustella yhteiskunnallisista asioista kanssasi naamatusten, eli onko sinulla tapana säännöllisesti keskustella näistä jossain?

- Lampelto

Emilia Kukkala kirjoitti...

Onko totuuteen mahdollista pyrkiä vain keskustelemalla netissä jokaisen halukkaan kanssa (mikä toki olisi hauskaa, jos ei olisi muuta elämää)? Miksi kaikkien maailman tekstien perässä ei ole kommenttiketjua? Miksi kaikkien tekstien kirjoittajat eivät keskustele kaikkien tekstiensä lukijoiden kanssa? Miksi olisin tilivelvollinen kirjoittamiseni motiiveista ja keskustelukerhoistani tuntemattomille? Onko taide järjetön ja totuudeton?

Oli mullakin joskus käännyttämisen tarve. Varmaan vielä pari vuotta sitten olisit saanut musta oivan - suorastaan intomielisen - väittelykumppanin, käännyttäjän ja vääntäjän. Sittemmin olen joko laiskistunut tai kasvanut (päätä vapaasti, kumpaa). Tai ehkä olenkin vain agitointilomalla.

Sen sijaan "johdattaa totuuteen" (mihin?) en ole koskaan ketään kuvitellutkaan voivani. Mielestäni se on jokaiselle ajattelevalle ja tuntevalle (=näkevälle) ihmiselle mahdoton ajatuskin. Matkalla kyllä voi olla ja välillä se on antoisaakin, mutta perille on turha kuvitella pääsevänsä.

Varsin hyviä kysymyksiä sulla, ei sen puoleen. Kiitos naamatusten-keskustelukutsusta, ehkäpä tapaamme jossain yhteydessä joskus ja keskustelemme sitten lisää. Mitään itsetarkoituksellista keskustelukerhoa minulla ei valitettavasti ole.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän viitemateriaalin tuottamisesta, on helppo tietää mistä löydän tietoa, kun syntyy tarvetta tutkia "vasemmistolaista maailmankuvaa"

S'il vous plaît:
http://kansojenherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/96819-toimiva-ratkaisu-sortavien-rakenteiden-purkamiseen

Emilia Kukkala kirjoitti...

Eipä kestä!

Kunhan pidät mielessä, että saat painaa aika pitkää päivää ja yötä, ennenku voit sanoa tehnees saman verran työtä ku meikä tähän ikään.

Emilia Kukkala kirjoitti...

Moderointilinjasta: tokihan kritiikkiäkin julkaistaan, kunhan se vain on asiallista. Jos ainoa sanottava on "paskaoksennus", "ripulipaska" tai muu yhtä sisällökäs ja hyvin perusteltu analyysi, niin saatte etsiä sille julkaisualustan muualta.