12.4.2012

Kommenttini Laasasen vastineeseen

Minua ei alun perinkään kiinnostanut käydä keskustelua markkina-arvouskovaisten kanssa, koska se muistuttaa keskustelua uskovaisten kanssa yleensä. Minä puhun aidasta, toinen aidanseipäästä, jos koko aitaa näkeekään. Lopulta keskustelun voittajaksi julistautuu se, jolla on eniten aikaa hengata US:n blogipalvelussa saivartelemassa.

Henry Laasanen puhuu markkinoista. Kuten kolumnissani totesin: ihmisten välisen sosiaalisen kanssakäymisen typistäminen markkinoiksi on yrityksenäkin tuomittu epäonnistumaan. Kaiken lisäksi sille ei viime kädessä ole muuta pohjaa kuin tekijän omat ja (rohkenen epäillä) jonkinlaisen katkeruuden värittämät ja vääristämät havainnot ja tulkinnat.

Mutta lienee kuitenkin kohteliasta vastata kirjoitukseen, joka on vastine kolumnilleni, jossa kritisoin vastineen kirjoittajan ideologiaa.

Markkina-arvoteoriassa on pohjaa tämän verran: ruma ja vittumainenkin mies saa edustusvaimon, jos on rikas. Se taas, mitä se kertoo ihmisten välisestä kanssakäymisestä yleensä jos mitään, on toinen juttu.

Teoriaa on yhtä mielekästä lähteä kumoamaan sen kehittäjälle kuin Raamattua sille, joka siihen uskoo. Jos sanot kiihkouskovaiselle "en usko Raamattuun", hän sanoo "odota, etsin sieltä kohdan, joka saa sinut uskomaan". Vähän sama tämän markkina-arvoteorian kohdalla.

Sitä paitsi koko kyhäelmä olisi kumottavissa jo yhdellä faktalla. Tämä tulee nyt varmaan järkytyksenä, mutta naisetkin haluavat seksiä seksin vuoksi. (Se todella pitää paikkansa, vaikka nämä itsensä ATM:ksi alentavat henkilöt eivät moisiin kummajaisiin olisi törmänneetkään.)

Laasasenkin olisi ehkä ihan hyvä tiedostaa, etteivät naiset ole mikään homogeeninen ryhmä vauvakuumeisia, hysteerisiä ja naiiveja kodinhengettäriä lukemassa harlekiineja ja haaveilemassa kynttiläillallisista unelmien prinssin kanssa. Itse asiassa tunnen enemmän sellaisia miehiä kuin naisia. Vaikkei heissäkään tietysti mitään vikaa ole. Kukin tyylillään.

Mutta edellä kerrotun faktan tiedostaminen saattaisi lisätä menestystä myös siellä "pariutumismarkkinoilla". Ihan vaan for your information. Mutta ei, Laasasella on pakottava tarve kuvitella naiset lapsenomaisiksi romantikoiksi (kuva vaikuttaa tyttökirjoista tai saippuasarjoista saadulta). Tarpeen pakottavuudesta kertoo aika paljon se, että hän pitää minua sellaisena.

Hän luulee sitten kertovansa julmia elämäntotuuksia jollekulle romantikolle. Puhuu siis jollekin, jota ei edes ole olemassa, asiasta, josta ei tiedä mitään. Näin sitä tiedettä tehdään!

Kuules ukko: mä olen realisti ja inhorealisti. Mä en punastu, ylläty enkä tyrmisty mistään. Elä sama elämä perässä ja tule sitten kertomaan mulle realismista. Mutta mitä elämään ja ihmisiin tulee, mä en ole katkera. Ja se on meidän eromme. Se näkyy myös siinä, kuinka hahmotamme maailmaa ja minkälaisiin teorioihin tukeudumme, mistä lähtökohdista niitä kehitämme. Teoriantekijäkin on ihmisyytensä ja menneisyytensä vanki. Objektiivisin myöntää sen.

Oikaisen vielä pari väärinkäsitystä vastineesta.

"Juurihan sinä sanoit, että 'toisilta ei voi oikeastaan vaatia mitään. Ei kerta kaikkiaan mitään.' Nyt olet kuitenkin vaatimassa (feministien ohella), miten muiden pitäisi suhtautua sinuun pariutumis-markkinoilla. Et voi vaatia sellaista vapailla pariutumismarkkinoilla."

Ei "pariutumismarkkinoilla" (siis missä?) vaan elämässä yleensä. Enkä minä vaadi. Minä toivon. Ja yritän parhaani mukaan tehdä muille niin kuin toivoisin itselleni tehtävän. Ymmärrän kyllä, että tällainen ajattelu varmastikin on vierasta kaikenlaisessa markkina-ajattelussa.  

"Ei markkina-arvoteoria anna ihmisille ohjeita siihen, miten toisiin ihmisiin pitäisi suhtautua psykologisella tasolla."

Eipä kai, mutta sen kehittäjä niitä tuntuu jakelevan mitä auliimmin. Ohjeista on pääteltävissä, että jonkun on pakko kusta pahasti itse teoriassakin - sen verran irrallaan todellisuudesta ne ovat. Olen vain vähän huolissani niistä, jotka ottavat ne tosissaan. Niiden avulla kun on mahdollista onnistua hukkaamaan melko kivoja juttuja elämästään, mm. itsensä.

Päätän nyt tämän keskustelun osaltani tähän, mutta toivotan Henry Laasaselle hyvää onnea, myös naisten kanssa.

"Kaikkee on, beibi, sen sä tuut vielä hihvaamaan!"

Np. The Dayton Family - Blood Bath

Ei kommentteja: