22.7.2012

Suvaitsemattomuuden suvaitsemisesta, vielä kerran

Tampereen Tullintori 21.7.2012. Fasistinen FDL yrittää osallistua Pride-paraatiin, johon heitä ei selvästikään haluta. Ihmiset pitelevät näiden edessä fasismin- ja rasisminvastaisia banderolleja ja huutavat iskulauseita, kuten "muslimi tai gay, kaikki okei". Aikansa paikalla pyörittyään FDL - siis yksi edustaja ja pari jannua, joita varsinainen edustaja on jostain käsittämättömästä syystä kuvitellut tarvitsevansa turvamiehikseen - vetäytyvät läheiselle terassille kaljalle.


Optimistisuudessani ja ihmisuskossani luulin, ettei suvaitsemattomuuden suvaitsemis -läppään tarvitsisi enää koskaan palata. Että se jäisi muutaman netsin kömpelöksi epäargumentiksi, jonka jokainen vähääkään ajattelemaan kykenevä ihminen ymmärtäisi loogiseksi mahdottomuudeksi.

FDL:n epäonninen yritys osallistua väkisin Tampereen Pride-marssille 21.7. ja siitä virinnyt keskustelu somen ihmemaassa osoitti minun olleen väärässä. Nimittäin moni älykäskin ihminen näköjään menee edelleen siihen lankaan. Epäilen sen johtuvan sinisilmäisyydestä. Siis sinänsä kunnioitettavan vahvasta uskosta siihen, että fasisti tarvitsee vain halin muuttuakseen joksikin muuksi. Ettei kukaan oikeasti halua pahaa kenellekään - että kunhan ne vain tajuavat...

Mutta kun se ei aina mene niin. Maailmassa on myös aika paljon jengiä, joka syystä tai toisesta haluaa nimenomaan aiheuttaa vahinkoa muille. Tätä miettien ei tietysti kannata päiviään viettää ja elämäänsä käyttää, ellei halua tulla vainoharhaiseksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se, ettei kaikki maailman paha tapahdu vahingossa tai ajattelemattomuudesta. (Pahoittelen uskonnollissävytteisen pahuus-termin käyttöä, muttei kaiken maailman paskalle ole parempaakaan yleisnimitystä.)

Nyt jo muutamat kertoivat foorumeilla jättäytyneensä marssilta, koska olivat kuulleet fasistisen FDL:n mahdollisesta osallistumisesta siihen. Edellisenä päivänä vasemmiston North Priden yhteydessä järjestämään keskustelutilaisuuteen oli tehty kaasuisku, jonka johdosta äärioikeistosta kirjaa kirjoittava Dan Koivulaakso kuljetettiin terveyskeskukseen tsekattavaksi. Koska iskun tekijän on syytä olettaa olevan äärioikeistolainen, oli nähdäkseni varsin ymmärrettävää, että Tampereen marssia haluttiin suojella äärioikeistolta ja mahdollisilta uusilta iskuilta.

Jos vielä muistatte, äärioikeisto on hyökännyt Pridejä vastaan aiemminkin. Tekijöillä on yhteyksiä fasistisiin järjestöihin. Oulun isku ei siis ollut ainoa laatuaan eikä mikään yksittäistapaus.

Onneksi Tampereelta löytyi tarpeeksi fiksuja ja rohkeita marssijoita pitämään huolta sekä paraatin maineesta että konkreettisesti marssijoiden turvallisuudesta, siis estämään FDL:n osallistumisen. Valitettavasti samaan aikaan osa keskittyi pelkurimaisesti esittämään loogista mahdottomuutta, siis suvaitsemattomuuttakin suvaitsevaa sädekehänsä kiillottajaa.

Millään sanalla itsessään ei ole mitään arvoa. Kaikki on ajateltava viime kädessä käytännön kautta. Suvaitsevaisuus tarkoittaa jotakuinkin sitä, että antaa kaikkien elää tavallaan, kunhan eivät vahingoita muita. Se tarkoittaa samoja oikeuksia kaikille esimerkiksi uskonnollisesta tai etnisestä taustasta riippumatta. Suvaitsemattomuus puolestaan tarkoittaa, että vastustaa näitä oikeuksia ja haluaa vahingoittaa itsestään jotenkin poikkeavia ihmisiä tavalla tai toisella.

Kuten Veera Luoma-Aho kirjoitti mainiossa kolumnissaan: 
"Mitä siis tarkoittaa ihminen, joka vaatii muilta oman suvaitsemattomuutensa suvaitsemista? Hän ei vaadi vain oikeutta ajatella, olla ja elää omalla tavallaan, muita vahingoittamatta. Hän vaatii itselleen aktiivista etuoikeutta syrjiä muita ja asettaa omat oikeutensa muiden oikeuksien yläpuolelle. Vaatimus on röyhkeä ja tekopyhä."

Suvaitsemattomuutta suvaitsevaa suvaitsevaista ei siis ole olemassa. Sen sijaan on suvaitsemattomuudelta silmänsä sulkevia ihmisiä. Aiemmin esitetyn sinisilmäisyyden lisäksi toinen, se ikävämpi syy, silmien sulkemiselle on pelko. Valitettavasti pelko vain on maailman vahvin ase. Siksi pelosta ei pitäisi koskaan jättää tekemättä mitään, mitä muuten tekisi. Kun näin alkaa käydä, ollaan jo aika syvällä kurassa. Kuten tunnettua, esimerkiksi tutkijat eivät enää uskalla antaa äärioikeistokriittisiä puheenvuoroja omalla nimellään. Joku on jopa sitä mieltä, ettei minun olisi kannattanut kirjoittaa tätä blogia omalla nimelläni.

Back to basics. Mikä ihmisoikeusmarssi on sellainen, jolla marssii järjestö, joka ei pidä muslimeita ihmisinä? Jonka ainoa motiivi osallistua marssille on muslimeita ja islaminuskoa koskevan propagandan levittäminen, ei suinkaan ihmisoikeuksien edistäminen? Ei se ole enää mikään ihmisoikeusmarssi. Ihmisoikeuksista ei voi olla kiinnostunut valikoivasti: ihmisoikeudet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, mutta ei eri tavoin uskoville. Tai toisinpäin. Tai mitenkään päin. Ihmisoikeudet ovat joko tai.

Mainittakoon, että itse olen hyvin epäuskonnollinen ihminen ja suhtaudun erittäin epäileväisesti kaikkiin uskontoihin - en niinkään niiden itsensä, vaan niiden keppihevosarvon vuoksi. Uskonnoilla on iät ja ajat perusteltu kaikenlaisia hirveyksiä. Pyrin kuitenkin kunnioittamaan uskovaisten oikeutta uskontoonsa niissä määrin, kun se ei loukkaa minun oikeuksiani, olemistani ja elämistäni. Pieniä kompromisseja olen toki valmis tekemään: en esimerkiksi mene lomalla ihastelemaan keskiaikaisen kirkon arkkitehtuuria biitsivaatteissa. Se on mielestäni normaalia huomaavaisuutta ihmistenvälisessä kanssakäymisessä.

Ei kannata antaa sanaleikkien hämätä. Fasisti on fasisti, vaikka voissa paistaisi. Niin ikään valhe muuttuu todeksi kun sitä tarpeeksi kauan toistetaan. FDL esimerkiksi väittää heidät blokatun marssilta väkivaltaisesti. Blokkauksen nähneenä en voi kuin todeta: ei pidä paikkaansa. Tämän voinevat todistaa myös sadat muut paikalla olleet. Järkyttävintä, mitä järjestön edustaja "turvamiestensä" kanssa kohtasi ennen siirtymistään kaljalle, oli kaiketi "muslimi tai gay, kaikki okei" -iskulauseiden kuuleminen. Onhan se tietysti ikävää kuultavaa, jos sattuu olemaan kovin herkkäkorvainen. FDL:n edustajia ei haluttu tai yritetty millään tavoin vahingoittaa. Sen sijaan heitä haluttiin estää vahingoittamasta Pride-marssin henkeä, mainetta tai osallistujia.

Nurina siitä, että loukataan FDL:n ihmisoikeuksia estämästä heidän marssille pääsynsä on siis nurinaa siitä, ettei suvaita suvaitsemattomuutta.

Aika hupaisaa lässytystä. En tietenkään suvaitse suvaitsemattomuutta. En suvaitse myöskään väkivaltaa, rasismia tai fasismia. On hyvin monta muutakin vahingollista juttua, joita en suvaitse. Kuten Talvivaaran päinvittuisesti hoidettua kaivostoimintaa tai finanssikapitalismin pelastamista veronmaksajien rahoilla. Keppihevostelijoille tiedoksi: en myöskään naisten oikeuksien polkemista yhtään missään päin maailmaa, yhtään minkään uskonnon varjolla. Niin suvaitsematon minä olen.

Pöyristyttävää!

Np. Laineen Kasperi - 7 miljardia soluttautujaa

Ei kommentteja: