30.8.2012

Hallitus haistatti pitkät vanhuksille

Päästiin sitten budjettisopuun vanhuspalvelulaista. Sovun ehtona oli, ettei lakiin vieläkään kirjata hoitajamitoituksia.

Hallitus ajatteli siis katsoa vielä muutaman vuoden vanhusten ja hoitajien rääkkäystä. Jos sitä vuoteen 2015 mennessä on katseltu tarpeeksi, niin sitten ehkä kenties säädetään naurettavan alhainen 0,5 henkilöstöminimi. Tällainen backup-lupaus on vähän kuin ensin tönäisisi katuun ja sitten olisi ojentavinaan käden, mutta potkaisisikin päähän.

Ikään kuin ei olisi jo tarpeeksi kauan katseltu, miten hyvin pelkät suositukset toimivat. Ikään kuin suosituksia olisi mahdollista toteuttaa, jos ei ole tarpeeksi henkilökuntaa niitä toteuttamassa. Jyrki Kataisen looginen ajattelu on vähän samanlainen paradoksi kuin Matti Nykäsen onnistunut avioliitto.

Mutta hei, pitäähän yksityisille sote-yrityksille varmistaa pelikenttää ja olla säätämättä kaikenlaisia ikäviä lakeja henkilöstön määrästä!

Jutta Urpilainen kehtaa vielä hehkuttaa lakia ja väittää, että hoitajamäärän alimitoitukseen tulee kuitenkin nollatoleranssi. Huono vitsi. Jos olisi tullut, se olisi kirjattu lakiin.

Totta kai laissa on muutakin kuin hoitajamitoitus. Mutta se oli ehdottomasti tärkein yksittäinen juttu. Kuka sen laissa määrätyn hyvän hoidon toteuttaa, jos eivät hoitajat? Kukaan ei olisi estänyt tuomasta mitoituksia myös kotihoidon puolelle.

Laitoshoidossa olevat vanhukset (ja ne, jotka laitoshoitoa tarvitsisivat mutta eivät saa) ovat kuitenkin niitä kaikkein huonoimmassa asemassa olevia vanhuksia. Heidän asemaansa olisi ollut nyt mahdollista parantaa, mutta eipä tuntunut kiinnostavan.

Näiden vanhusten hoitajat taas ovat duunareiden paarialuokkaa, joka tekee käsittämättömän raskasta, vaikeaa ja arvokasta kolmivuorotyötä omaisten, lehdistön ja poliitikkojen kilpaa haukkuessa, surkeilla palkoilla. Niin, ja he surevat sitä, etteivät ehdi tehdä työtään kunnolla.

Kokoomus, vihreät & co. vastustivat kiivaasti vanhusten hyvää hoitoa ja hoitajien inhimillisiä työoloja, vasen laita antoi periksi. Mutta mikä tärkeintä, hallitussopu säilyi! Ihkua, sano entinen teini.

Tämän jälkeen on yhdenkään poliitikon turha jeesustella laitoshoidossa olevien vanhusten asemasta. Teitte kaikkenne, ettei se parantuisi. Onneksi olkoon, pitäkää omallatunnollanne.

Np. Pertti Kurikan Nimipäivät - Päättäjä on pettäjä

Ei kommentteja: