15.8.2012

Henkilöstömitoitus on yhtä kuin vanhusten hyvä hoito

Vuosikymmeniä puljattu vanhuspalvelulaki on (näin todella toivon) lähellä toteutumistaan. Yksi käytännön kannalta merkittävimpiä kohtia on sitovan henkilöstömitoituksen saaminen lakiin. Hoidon laatua määrittävästä laista ei ole paljon iloa, jos ei ole ketään, kuka hoidon toteuttaa.

Vaalien alla kaikki puolueet vakuuttelevat vanhusten hyvän hoidon olevan niiden sydämen asia ja ykkösprioriteetti. Nyt, kun nämä siirappiset lupaukset olisi mahdollista konkreettisesti lunastaa, rivistä luistelee komeasti ainakin kokoomus. Myös keskustan suunnalla tunnutaan löytävän tekosyitä luistaa vastuusta.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) perustelee vastustavaa kantaa sillä, että "minimistä tulee helposti maksimi". Risikolle tiedoksi, että jo tuota minimiä kiittäisivät riemumielin tuhannet hoitajat ja vanhukset ympäri Suomen. Tätä nykyä lähi- ja perushoitajaliitto Superin suositusmitoitusten mukaan toimivat laitokset taitavat olla jotain, mistä kaikki ovat kuulleet, mutta kukaan ei ole nähnyt.

On tiedossa, että vaativan hoidon ympärivuorokautisissa laitoksissa on mitoituksissa menty vahvuuksilla 0,4 - mukaan laskettuna kouluttamatonta ja hoitotyöhön sinänsä liittymätöntä henkilöstöä. Tähän peilaten ministerin toinen perustelu on vähintään yhtä ontuva: että muka sitova mitoitus tarkoittaisi epäpätevää väkeä.

Entä kolmas perustelu, jonka mukaan mitoitukset veisivät painopistettä kotihoidosta laitoshoidon puolelle? Omituista, koska lakiluonnoksessa luvataan kehittää vanhusten itsenäistä asumista - hieno juttu. Mikään ei kuitenkaan estä kirjaamasta henkilöstömitoituksia myös kotihoidon puolelle.

Fakta kuitenkin on, että moni tarvitsee laitoshoitoa ja ei sinne kukaan huvikseen menee. Usein tuntuu, että kotihoitoa patenttiratkaisuna ehdottavat eivät ole perillä siitä todellisuudesta, niiden lukuisten vanhusten kunnosta, jotka laitoshoitoa tarvitsevat. Ruusuiset kuvitelmat kotona asuvista harmaahapsista eivät lohduta niitä vanhuksia, jotka eivät kykene syömään, liikkumaan tai puhumaan itse. Melkein jokaisella siinä pisteessä olevalta on myös muisti ja sitä myötä kaikki tolkku mennyt.

Ja ken ei tiedä, mitä ehdotettu vähimmäismäärä hoitajia 0,7 tarkoittaa, se tarkoittaa 25-paikkaisessa yksikössä vähintään viittä hoitajaa aamu- ja iltavuoroihin sekä yöhön kahta. Kuulostaako liialta? Ainakin kokoomuksen mielestä kuulostaa. Hoitotyötä tekevien näkökulmasta se on minimi, että hyvä hoito voidaan taata.

Myönnän. Otsikko oli hieman provosoiva. Ei henkilöstön määrä tietenkään ole yhtä kuin hyvä hoito, mutta se on sen ehdoton edellytys. Henkilöstön pätevyys ja paneutuvuus ovat tietysti aivan yhtä tärkeitä. Mutta tällä hetkellä tilanne on se, että ammattiataitoiset hoitajat eivät ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat. He kokevat syyllisyyttä siitä, että eivät ehdi.

Kuka hullu edes lähtisi tekemään yhtä kaikkein raskaimmista ja aliarvostetuimmista töistä paskapalkalla ja usein varsin kälysissä olosuhteissa, jos ei kiinnosta? Pelkästään jo laitoshuoltajan nimikkeellä kesätöitä aikoinani tehneenä voin vakuuttaa, ettei kukaan, ja moni kutsumusammatissaankin oleva joutuu vaihtamaan alaa, kun ei yksinkertaisesti jaksa. Hoitajiksi ei varmasti mennä rahasta, mutta se ei ole mikään peruste hoitajien riistämiselle.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sdp) vaikuttaa ymmärtäneen sitovan mitoituksen tärkeyden. Hänellä olisi nyt tuhannen taalan paikka saada meriitteihinsä teko, jolla on laajat, suorat positiiviset vaikutukset vanhusten ja heidän hoitajiensa hyvinvointiin.

Ne, ketkä lakiin kirjattua mitoitusta vastustavat, ottavat niskoilleen sekä vanhusten että hoitajien epäinhimilliset olot. He siis vastustavat vanhusten hyvää hoitoa - ehkä ideologisista syistä, kuten pelikentän varmistamiseksi yksityisille hoivapalveluyrityksille.

Siinä saa olla jo melko joustava omatunto.

Np.  Tech N9ne - Ego Trippin'

PS. Sitä vielä ihmettelen, että miten työläisten pitkään ja hartaasti riistäminen (eläkeiän korottaminen ja muu paska) sopii yhteen kokoomuksen toisen tavoitteen, hyväkuntoisten vanhusten (sellaisten, jotka eivät ainakaan tarvitse laitoshoitoa), kanssa? Vakavasti puhuen, logiikkahan on kirkas kuin kiteeläinen: tapetaan työhön, ennen kuin ehtivät eläkkeelle.

Ei kommentteja: