28.4.2013

FAQ eli miksi enimmäkseen vihaan somekeskustelua

"Jos vittuilet blogissasi, mikset kuuntele minun vittuiluani?"

Jos vittuilu olisi edes hyvää, niin ilollahan sitä kuuntelisi, mutta jos joku on niin vitun pahvi, ettei osaa erottaa yhteiskuntakritiikkiä ja vallanpitäjiin kohdistuvaa arvostelua siitä, että osaa olla ihmisiksi noin ylipäänsä, niin en voi auttaa. Jos ei ymmärrä sitä, että esimerkiksi presidentin tekemän politiikan arvostelu on eri asia kuin meikäläisen neverheardin haukkuminen, on varmaan pienenä tippunut päälleen. Velvollisuuteni ei ole kuunnella tuntemattomien vittuilua, enkä sitä myöskään kuuntele. En netissä enkä livenä - vaikka livenähän kukaan netin puskistahuutelijoista ei tule koskaan sanomaan yhtään mitään. Eikä muuten kannatakaan.

"Jos haluat herättää keskustelua, mikset keskustele kanssani?"

Siinä on se jos. Ja jos keskustelisin kaikkien halukkaiden kanssa, en ehtisi muuta tekemäänkään. Ja mulla on kuitenkin esimerkiksi töitä, sosiaalinen elämä ja elämä noin ylipäänsä. Toisekseen aika monen intresseissä ei ole mikään keskustelu, vaan vittuilu. Enkä edelleenkään kuuntele vittuilua.

"Miksi sitten kirjoitit tuon tekstin?"

Koska halusin kirjoittaa sen tekstin. En jankata tuntemattomien puupäiden kanssa.

"Miksi et halua tutustua minuun?"

Miksi haluaisin?

"Sinun pitäisi tutustua erilaisiin ihmisiin!"

Mistäs sinä tiedät, ketä ja millaisia ihmisiä tunnen?

"Vihaatko sananvapautta?"

Kuvittele tilanne, että istut baaripöydässä keskustelemassa tuttaviesi kanssa. Sitten paikalle pamahtaa joku urpo, joka alkaa huutaa, että olette kaikki ihan tyhmiä ja väärässä. 1. Haluatko keskustella urpon kanssa, 2. jos et, vihaatko sananvapautta? Ihan vakavasti, varmaan 80 prosenttia ihmisistä ei edes tiedä, mitä sananvapaus tarkoittaa. Ja se muuten ei tarkoita sitä, että voi olla idiootti, miten vaan, missä vaan ja muiden on vain siedettävä se. 3. Jos haluatkin keskustella, halutko vielä 796. urpon kanssa?

"Tekisi hyvää sinulle kuulla näitä eriäviä mielipiteitäni!"

Tosiaan, en ole koskaan IRL törmännyt erilaisiin ihmisiin tai mielipiteisiin. Onko sellaisiakin olemassa?

"Sinua vain vituttaa puolueesi huono kannatus!"

Minkä puolueen? En ole minkään puoleen poliitikko.

"Neuvon miten sinun tulee kirjoittaa, mikset kuuntele!"

(Köh.) Missäs vaiheessa joka insinööristä on tullut kirjoittamisen ammattilainen? Suutari pysyköön lestissään. Minulla on tuttavissani aika paljon kirjoittamisen ammattilaisia ja muita henkilöitä, joiden näkemyksiä arvostan, joiden kanssa voin käydä kehityskeskusteluja. Sinä et kuulu niihin.

"Olet tyhmä ja inhottava" ym. rakentava, asiallinen palaute.

Voi olla, että se kuva, jonka olet rakentanut minusta itsellesi, on sellainen. Koita tulla toimeen sen kanssa, koska minusta henkilönähän et tiedä oikeasti mitään.

"Paskaa / ripulia / ripulipaskaa" ym. analyyttinen, asiasisältöön terävästi puuttuva palaute.

Sillä, ettet juuri sinä pidä juuri tämän tekstin tyylistä tai siinä esitetyistä asioista ei ole mitään tekemistä tekstin tason kanssa. Sori.

"Etkö kestä kritiikkiä?"

Kts. edelliset esimerkit tästä rakentavasta kritiikistä. Lisäksi erotan kyllä vittuilun keskustelusta, vaikka se olisikin puettu näennäisen sisäsiistiin pakettiin.

"Haet huomiota / teet rahaa / saat etuja" ym. likaisten motiivien arvailu.

Olen aika monta kertaa kironnut sitä, etten alkanut aikoinaan kirjoittaa nimimerkillä. Arvelin, että on kuitenkin jotensakin suoraselkäistä kirjoittaa omalla nimellä tai jotain muuta typerää. Vaan pitää olla ihan vitun tyhmä, jos on kateellinen siitä, että joku kirjoittaa vuosikausia blogia saamatta siitä senttiäkään, mutta sen sijaan jatkuvalla syötöllä paskaa niskaan. Mutta jos jostain syystä kovasti haluaa samaan asemaan - siitä vain, areena on vapaa.

"Miksi sanot vittu, etkö osaa kirjoittaa ilman että sanot vittu?"

Tässä blogissa kirjoitan tällaisia tekstejä, toisaalla toisenlaisia. Jos ei kiinnosta, käsittääkseni pitäisi olla aika helppoa pidättäytyä lukemasta. En tietääkseni lähettele kirjoituksiani väkisin ihmisten sähköposteihin. Vittu.

"Miksi edes kirjoitat?"

Tekstieni aihealueet ja asiasisältö voivat antaa tästä joitain viitteitä. Myös siksi, että henkilöt, joita aihepiirit koskettavat, pyytävät minua kirjoittamaan. Toisinaan samasta syystä kuin Seppo Räty heilutti (Barcelonassa 1992).

---

Noin ylipäänsä en lakkaa hämmästelemästä sitä, miksi niin monia kiinnostaa kirjoittaja kirjoituksen sijaan. Enkä sitä, miten paljon aikuisilla ihmisillä on aikaa ja intoa jauhaa paskaa itselleen tuntemattomista henkilöistä. Tulkitsen sellaisen tyhjän länkytyksen yritykseksi ohjata huomio pois itse asioista. Ikävä kyllä se ei tule onnistumaan. Ihmiset ovat siihen keskimäärin liian fiksuja. Tiedän sen myös siitä, että keskimäärin yhtä vittuilupostia kohden saan sata asiallista tai kannustavaa. Hyvin erilaisilta ihmisiltä, eri taustoista. Kiitos jokaisesta niistä.

Np. Tuuttimörkö - Pitkät vitut blogosfääriin

Ei kommentteja: